Første lovende lægemiddel mod coronavirus testes på danske patienter

Fredag er lægemidlet ankommet til Danmark. Foto: Shutterstock

Patienter i hele Danmark bliver blandt de første, der skal teste et lovende lægemiddel, der potentielt kan bruges i kampen mod corona.

På verdensplan skal medicinen afprøves på 440 patienter – heraf 200 i Europa og altså 12 i Danmark. Den første sending af medicinen ankom til Rigshospitalet i morges og første sending herfra sendes nu til den første patient på Aalborg Universitetshospitals Infektionsmedicinske Afdeling.

Der er tale om et samarbejde på tværs af hospitaler i landet, hvor Rigshospitalet er tovholder. Målet er at sikre lynhurtig forsøgsbehandling mod COVID-19. Det fortæller Aalborg Universitetshospital i en pressemeddelsle. 

Læs også

Op til 10% af raske coronapatienter bliver testet postive igen

Første lovende lægemiddel

Forskningsprojektet omhandler lægemidlet Remdesivir mod COVID-19, som er et af de lægemidler verdens forskere har størst forhåbning til kan hjælpe svært lungesyge patienter med COVID-19.

"Det er det første lovende lægemiddel, og vi håber meget på, at der kommer mere medicin til vores patienter i løbet af de kommende uger, som vi kan prøve af," siger ledende overlæge Henrik Nielsen. 

Et bredt udsnit af alle danske patienter indlagt med COVID-19 på de infektionsmedicinske afdelinger vil på sigt blive tilbudt at indgå i det randomiserede forsøg, og halvdelen vil efter lodtrækning modtage den aktive behandling. Den europæiske del af studiet ledes fra Rigshospitalet, men patienter fra 30 forskellige infektionsmedicinske afdelinger i Europa skal indgå.

I Danmark indgår – foruden Rigshospitalet - de infektionsmedicinske afdelinger i Aarhus, Aalborg, Odense, Nordsjælland, Hvidovre og Roskilde.

Læs også

16-årige Julie var sund og rask: Torsdag døde hun af corona

Middel mod ebola, SARS og MERS

Remdesivir blev oprindeligt udviklet til at behandle andre alvorlige virusinfektioner, fx ebola eller de to tidligere coronavirusinfektioner SARS og MERS.  I flere tilfælde på verdensplan er smittede patienter med COVID-19 forsøgt behandlet med Remdesivir, men der mangler stadig data på, om præparatet faktisk kan hjælpe patienterne.

Præparatet kan forhindre, at de viruspartikler, der er trængt ind i forsøgsdyrenes celler, begynder at formere sig – og bremser på den måde infektionens spredning,

Det kliniske forsøg udføres i samarbejde med National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), NIH i USA.

Læs også

Sådan vælger du den rigtige håndsprit - og bruger den korrekt