Hjernen er et af kroppens vigtigste organer, og vi ønsker at holde den sund så længe som muligt. Tidligere har klinisk neuropsykolog Roy Kessels blandt andet forklaret, hvordan man kan reducere risikoen for demens. Det er også velkendt, at kosten har stor betydning for hjernen.
Heather Sandison, der er hjerneforsker inden for neurokognitiv medicin, har fortalt til mediet CNBC, at det er vigtigt at give hjernen de rette næringsstoffer.
"Du skal give din hjerne de næringsstoffer, den har brug for til at hele, reparere væv, bekæmpe giftstoffer og producere neurotransmittere, så den forbliver ung, skarp og energisk så længe som muligt," siger hun.
Ifølge Sandison bør man vælge næringsrige fødevarer med langsomme kulhydrater.
"Langsomme kulhydrater stabiliserer blodsukkeret og forhindrer de store udsving, som kan føre til kognitive problemer såsom svimmelhed, angst, træthed, irritabilitet og koncentrationsbesvær," siger hun.
Hvilke kulhydrater er de bedste?
Man har brug for kulhydrater, men ikke alle typer er lige gode. Ifølge eksperter bør 40-70 % af det daglige kalorieindtag komme fra kulhydrater. Men kvaliteten af disse kulhydrater er afgørende.
Sunde kulhydrater inkluderer:
Fuldkornsprodukter som fuldkornsbrød, pasta, bulgur og brune ris
Bælgfrugter, grøntsager og frugt
Usunde kulhydrater findes i:
Slik, kager, chips, marmelade
Hvidt brød, cornflakes, hvide ris
Sodavand og frugtjuice
Hvordan spiser man kulhydrater korrekt?
Sandison forklarer, at rækkefølgen, hvori du spiser din mad, også spiller en rolle.
"Hvis du spiser frugter med et højt kulhydratindhold, som druer eller vandmelon, efter en fedt- og proteinrig snack som græsk yoghurt, vil det mindske blodsukkerstigningen," lyder det.
Hun anbefaler at starte måltidet med fedt- og proteinrige fødevarer og gemme kulhydraterne til sidst. Derudover foreslår hun, at man vælger snacks med et lavt kulhydratindhold såsom:
Agurk, peberfrugt
Ost, kokosyoghurt
Pekannødder, valnødder
At spise slik på tom mave kan forårsage hurtige blodsukkerstigninger, der bliver efterfulgt af et fald, der kan gøre dig sulten igen kort tid efter.
Bevidsthed om kostvaner
Sandison understreger, at man ikke behøver at tælle hver eneste gram kulhydrat. Men mange mennesker er ikke klar over, hvor mange kulhydrater de spiser dagligt.
"Når du bliver bevidst om dit kulhydratindtag, kan det hjælpe med at sænke glukose- og insulinniveauerne og dermed reducere inflammation," siger hun.
Foruden at holde øje med kulhydraterne er det også vigtigt at få nok vitaminer, mineraler og andre essentielle næringsstoffer for at holde hjernen sund.