Forskere advarer: Derfor skal du gå i seng samme tid hver aften

15/2/23 16:09

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Hvis du ikke falder i søvn samme tid hver aften, øger det risikoen for, at du kan blive ramt af hjerteanfald og slagtilfælde, advarer forskere.

Det er ikke sundt at have uregelmæssige søvnmønstre, hvor du ikke går i seng samme tid hver aften. Det kan nemlig medføre, at dine arterier bliver blokeret, hvilket øger risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

Det viser et nyt studie ifølge The Sun.

I det nye studie har en gruppe forskere registreret og observeret 2.000 amerikanske voksnes søvnmønstre i tre år, for at finde ud af, om det har en sammenhæng med hjerteanfald og slagtilfælde.

I denne forbindelse opdagede de, at risikoen for at få et hjerteanfald, steg med 140 procent for de personer, der havde uregelmæssige søvnmønstre, hvor deres sengetid varierede med mere end to timer inden for en uge.

Derudover fandt de også ud af, at det øger risikoen for et slagtilfælde med op mod 120 procent, hvis ens sengetid varierer med mere end to timer inden for en uge.

Hovedforfatter, Kelsie Full fra Vanderbilt University Medical Center i Nashville, Tennessee, sagde, at folk bør fokusere på at forbedre deres søvn, så de bedre kan passe på deres hjerte.

"At opretholde et regelmæssigt søvnmønster og at mindske variationer i sengetiden, er en let justerbar livsstilsændring, som ikke kun kan hjælpe med at forbedre søvnen, men også hjælpe med at reducere kardiovaskulær risiko for aldrende voksne," sagde hun.

Hjerte-kar-sygdomme er den brede betegnelse for tilstande, der påvirker hjertet eller blodkarrene og er en af hovedårsagerne til dødsfald og handicap i flere europæiske lande.

Studiet, der er blevet offentliggjort i Journal of the American Heart Association, så på sammenhængen mellem førnævnte tilstande samt folks søvnmønstre.

Forskerne har holdt øje med søvnmønstrene i forhold til hjerteanfald og slagtilfælde hos 2.000 amerikanske voksne i tre år.

Tidligere studiet har vist, at der er en sammenhæng mellem dårlig søvn og flere andre livstruende tilstande, herunder fedme, type 2-diabetes og diverse hjertesygdomme.