En gruppe forskere har givet os endnu en grund til at nyde en kop grøn te, for det viser sig, at den måske kan hjælpe hjernen med at ældes langsommere.
Lige nu læser andre
I oktober offentliggjorde et internationalt forskerhold fra blandt andet Ben-Gurion University i Israel, Harvard University i USA og Leipzig Universitet i Tyskland resultaterne af en 18 måneder lang analyse af hjernens aldring i tidsskriftet Clinical Nutrition.
Forskerne fulgte næsten 300 voksne, der deltog i det såkaldte DIRECT PLUS-forsøg. Deltagerne blev tilfældigt fordelt på tre kostplaner: en baseret på generelle retningslinjer for sund kost, en kaloriereduceret middelhavskost (1.500-1.800 kalorier dagligt for mænd og 1.200-1.400 for kvinder) samt en ‘grøn middelhavskost’ med færre røde og forarbejdede kødprodukter, men flere polyfenoler.
Det viste sig, at den sidste kostform kunne være nøglen til en langsommere aldring af hjernen, skriver Food & Wine.
Den grønne middelhavskost omfattede en daglig portion valnødder (28 gram), tre til fire kopper grøn te og en daglig mankai-shake baseret på grønne bladplanter med fuldgyldige proteiner. Alle deltagere havde desuden adgang til et fitnesscenter og fik vejledning i fysisk aktivitet.
I løbet af de 18 måneder sammenlignede forskerne MR-scanninger fra før og efter forsøget ved hjælp af en maskinlæringsmodel, der beregnede hver deltagers ‘hjernealder’. De sammenholdt derefter denne med personens faktiske alder. En positiv forskel betød hurtigere aldring, mens en negativ forskel tydede på en yngre hjerne.
Læs også
Ved forsøgets start havde personer med ‘yngre’ hjerner typisk lavere vægt, mindre taljemål, lavere blodtryk og sundere blodsukkerniveauer. Da forskerne analyserede blodprøverne, fandt de to særlige proteiner: galectin-9 (GAL-9) og decorin (DCN).
Højere niveauer af disse to proteiner var forbundet med ældre hjerner. Tidligere forskning har desuden vist, at høje niveauer af decorin i rygmarvsvæsken hænger sammen med tidlige tegn på Alzheimers. Begge proteiner, især GAL-9, påvirkes i høj grad af kostvaner.
Ændringerne i disse blodmarkører afhang af, hvilken kostgruppe deltagerne fulgte. Gruppen på den grønne middelhavskost viste den største reduktion i GAL-9-niveauer, efterfulgt af den almindelige middelhavskost, der viste mindre fald. Gruppen, der fulgte de generelle kostråd, viste ingen væsentlige ændringer.
“Ved at undersøge proteiner i blodet kan vi i virkelige omgivelser se, hvordan hjernens aldringsproces påvirkes af livsstil og kost,” forklarer Dr. Anat Yaskolka-Meir, postdoktor ved Harvard og medforfatter på undersøgelsen.
“Denne metode giver et dynamisk indblik i hjernens sundhed og kan afsløre biologiske ændringer længe før symptomer viser sig. Ved at kortlægge disse proteinsignaturer får vi ny viden om, hvordan kost kan hjælpe med at bevare den kognitive funktion med alderen.”
Læs også
Forskerne påpegede dog visse begrænsninger. Omkring 90 % af deltagerne var mænd med bugfedme, og maskinlæringens præcision var begrænset. Selvom der blev fundet en sammenhæng mellem den grønne middelhavskost og langsommere aldring af hjernen, kan man endnu ikke fastslå en egentlig årsagssammenhæng.
Alligevel bidrager resultaterne til en voksende mængde forskning, der peger på, at fødevarer med højt indhold af polyfenoler som grøn te og valnødder samt et lavere indtag af rødt og forarbejdet kød kan have betydelige sundhedsmæssige fordele.
Ifølge forfatterne kan resultaterne på sigt hjælpe forskere og læger med bedre at forstå hjernens sundhed.
“I dette studie tager vi et lille skridt mod en ny mulighed. En enkel, tilgængelig og billig blodprøve, der i fremtiden kan indikere hjernens tilstand ved at analysere lag af data i blodet,” siger Dafna Pachter, ph.d.-studerende og hovedforfatter på artiklen.