Forskere antyder, at ét næringsstof kan være afgørende i kampen mod kræft

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En gruppe forskere har fundet ud af, at ét næringsstof kan være vitalt i kampen mod kræft.

Lige nu læser andre også

Ét næringsstof er blevet fremhævet som potentielt afgørende i kampen mod kræft. Forskere mener, at regelmæssigt indtag af D-vitamin kan reducere dødeligheden af sygdommen.

En undersøgelse blev udført af det tyske kræftforskningscenter i 2023. Den systematiske gennemgang vurderede resultaterne fra 14 forskellige forsøg med næsten 105.000 deltagere for at undersøge sammenhængen mellem kræft og vitaminmangel.

Selvom der ikke blev draget endelige konklusioner fra det samlede datagrundlag, bemærkede forskerne en interessant tendens i forhold til doseringsfrekvensen af D3-vitamin. I fire studier, hvor høje doser blev administreret sporadisk, var der 'ingen effekt på kræftdødeligheden'.

Men i 10 forsøg, hvor deltagerne fik daglige doser, viste resultaterne en markant reduktion på 12 procent i dødeligheden af kræft.

"Vi observerede denne 12 procents reduktion i kræftdødelighed efter en bredt anvendt behandling med D3-vitamin hos både personer med og uden D-vitaminmangel. Vi kan derfor antage, at effekten er markant højere for dem, der rent faktisk har en mangel på D-vitamin," sagde epidemiolog Ben Schöttker ifølge BristolLive.

Yderligere forskning fra 2024 indikerede også, at øget D-vitamin kunne 'påvirke tarmbakterier' og dermed 'forbedre' kræftimmunterapi og antitumorimmunitet.

Vigtigt at bemærke er, at denne undersøgelse kun blev udført på mus, og der kræves mere forskning for at bekræfte, om disse resultater også gælder for mennesker. Men forskerne er optimistiske omkring D-vitaminets potentielle rolle i 'forebyggelse eller behandling af kræft'.

Seniorforsker Caetano Reis e Sousa fra Francis Crick Institute udtalte tidligere: "Det, vi har vist her, var en overraskelse - D-vitamin kan regulere tarmens mikrobiom til fordel for en type bakterier, der giver mus bedre immunitet mod kræft."

"Dette kan en dag blive vigtigt for kræftbehandling hos mennesker, men vi ved endnu ikke, hvordan og hvorfor D-vitamin har denne effekt via mikrobiomet. Der er behov for mere forskning, før vi endeligt kan fastslå, at korrektion af en D-vitaminmangel har fordele for kræftforebyggelse eller behandling."

Mange voksne i Danmark lider af D-vitaminmangel. Dette kan dog heldigvis forbedres gennem kosttilskud eller fødevarer som fede fisk, rødt kød, æggeblommer og visse morgenmadsprodukter samt ved at tilbringe tid i solen.

Anbefalet til dig