Forskere gør ny opdagelse: Dette er hemmeligheden til at blive over 100 år

06/04/2023

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
En gruppe forskere mener, at de har fundet hemmeligheden til at leve i mere end 100 år.

Mest læste i dag

Det er ikke alle, der har lyst til at leve til de er over 100 år. For nogen lyder det som en drøm at kunne dette, men for andre lyder det som et mareridt.

Ifølge en undersøgelse udført af Edward Jones og Age Wave i 2022, ønsker op mod 70% af voksne amerikaner at leve til de er 100 år. I undersøgelsen deltog mere end 11.000 personer.

Og nu har en gruppe forskere fra Boston University og Tufts Medical Center taget et nærmere kig på, hvad der skal til, hvis man skal leve til man er over 100 år, skriver mediet Unilad.

Det har de gjort, ved at analysere DNA-prøver fra syv personer, der er over 100 år gamle. I denne forbindelse har de set nærmere på deres mononukleære celler, der er en form for immunceller, der findes i blodet.

"Vi samlede og analyserede, hvad der, så vidt vi ved, er det største enkeltcellede datasæt af emner over 100 år," siger seniorforfatter Stefano Monti, PhD, der er lektor i medicin ved School of Medicine.

"Det gjorde det muligt for os at definere unikke træk ved denne gruppe, der understøtter identifikationen af molekylære og livsstilsfaktorer, der bidrager til deres alder."

Normalt bliver vores immunforsvar forværret i takt med, at vi bliver ældre. Det betyder også, at det bliver dårligere til at bekæmpe infektioner og sygdomme.

Det nye studie viste, at der i alle syv tilfælde var et velfungerende immunsystem hos emnerne. Det hjalp dem til at bekæmpe og komme sig over flere forskellige former for sygdomme.

Deres særlige sammensætning af immunceller er derfor, hvad der har holdt dem i live så længe.

"De immunprofiler, som vi observerede hos de 100-årige, viser en lang historie med eksponering for infektioner og evnen til at komme sig over dem," udtaler seniorforfatter Paola Sebastiani, direktør for Center for Quantitative Methods and Data Science hos Tufts Medical Center.

"Det giver støtte til hypotesen om, at de 100-årige er beriget med beskyttende faktorer, der øger deres evne til at komme sig over infektioner."

For at sige det på enkel og let forståelig måde, så er et stærkt immunforsvar kilden til et langt liv.