Forskere med godt nyt: Kræftvaccine på vej

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vacciner mod kræft og hjertesygdomme er under udvikling. Ifølge forskere kan de være klar i slutningen af dette årti.

Mest læste i dag

Forskere, der er ansat hos den førende medicinalvirksomhed Moderna mener, at de kan redde millioner af liv, da firmaet arbejder på en række banebrydende behandlinger, der potentielt kan være klar om blot fem år.

En gruppe forskere har udtalt, at successen med coronavaccinen har sat tempo på udviklingen af vacciner mod autoimmune sygdomme. Ifølge The Guardian har det medført, at 15 års fremskridt er blevet opnået på blot 12 til 18 måneder.

Dr. Paul Burton, der er cheflæge hos Moderna, og som stod for at lave en af coronavaccinerne, har udtalt, at firmaet er i gang med at udvikle vacciner, der er målrettet forskellige kræfttyper.

"Jeg tror, vi vil være i stand til at tilbyde personlige kræftvacciner mod flere forskellige tumortyper til mennesker over hele verden," sagde han til The Guardian.

Dr. Burton sagde også, at mRNA-vacciner kan blive tilgængelige til behandling af andre sjældne sygdomme, som det tidligere var umuligt at medicinere sig mod.

Blandt andet udtalte han, at det med tiden vil være muligt at behandle flere forskellige luftvejsinfektioner med blot en enkelt injektion.

"Jeg tror, at om 10 år fra nu, vil vi nærme os en verden, hvor du kan identificere den genetiske årsag til en sygdom og, med relativ enkelhed, gå ind og redigere den ud og reparere den ved hjælp af mRNA-baseret teknologi," sagde han.

"Jeg tror, at det, vi har lært i de seneste måneder, er, at hvis du nogensinde har troet, at mRNA kun var for infektionssygdomme eller coronavirus, er det nu bevist, at det absolut ikke er tilfældet."

"Det kan anvendes på alle mulige sygdomme. Vi arbejder med kræft, infektionssygdomme, hjerte-kar-sygdomme, autoimmune sygdomme, og sjældne sygdomme."

​​"Vi har studier på alle disse områder, og de har alle vist et enormt lovende."

I sidste måned skrev den britiske avis The Sun om, hvordan vacciner, der minder om coronavaccinen, vil være i stand til at ødelægge tumorer og forhindre dem i at vokse tilbage.

Forskning udført på mus viste nemlig, at en mRNA-injektion, som dem, der blev brugt i Pfizers coronavaccine, kunne tackle livmoderhalskræft forårsaget af HPV-virus.

En undersøgelse udført af University of Sao Paolo i Brasilien viste, at behandlingerne booster antallet af hvide blodlegemer og hjælper kroppen med at bekæmpe tumorer.

Anbefalet til dig