Forskerne har endelig svaret: Derfor bliver folk mere forkølede om vinteren

07/12/22 17:10

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Det bliver koldere i disse måneder, og for mange er det lig med forkølelse og influenza.

Luften er kold, og I ved alle, hvad det betyder - det er tid til forkølelses- og influenzasæsonen, hvor det ser ud til, at alle, du kender, pludselig nyser og hoser.

Det er næsten, som om de irriterende forkølelses- og influenzabakterier hvirvler ind så snart temperaturen falder.

Alligevel er bakterier til stede året rundt - tænk bare tilbage på din sidste sommerforkølelse. Så hvorfor bliver folk mere forkølede, får influenza og nu også Covid-19, når det er køligt udenfor?

I det, forskerne kalder et videnskabeligt gennembrud, kan forskerne bag en ny undersøgelse have fundet den biologiske årsag til, at vi får flere luftvejssygdomme om vinteren. Det viser sig, at den kolde luft i sig selv skader immunreaktionen i næsen. Det skriver CNN.

"Dette er første gang, at vi har en biologisk, molekylær forklaring på en faktor af vores medfødte immunrespons, der ser ud til at være begrænset af koldere temperaturer," sagde rhinolog Dr. Zara Patel, professor i otolaryngologi og hoved- og nakkekirurgi ved Stanford University School of Medicine i Californien.

Faktisk dræber en reduktion af temperaturen inde i næsen med så lidt som 5 grader næsten 50 % af de milliarder af virus- og bakteriebekæmpende celler i næseborene, ifølge undersøgelsen offentliggjort tirsdag i The Journal of Allergy og klinisk immunologi.

"Kold luft er forbundet med øget virusinfektion, fordi du stort set har mistet halvdelen af ​​din immunitet bare ved det lille temperaturfald," sagde rhinolog Dr. Benjamin Bleier, direktør for otolaryngologi ved Massachusetts Eye and Ear og lektor ved Harvard Medical Skole i Boston.

"Det er vigtigt at huske, at disse er in vitro undersøgelser, hvilket betyder, at selvom det bruger menneskeligt væv i laboratoriet til at studere dette immunrespons, er det ikke en undersøgelse, der udføres inde i en persons faktiske næse," sagde Patel i en e-mail.