Forskning viser: Kulhydrater kan muligvis hjælpe med sundere aldring

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det har længe været udbredt, at man skal forsøge at undgå kulhydrater. Nu viser det sig, at det måske ikke er tilfældet.

Lige nu læser andre også

I årevis har kulhydrater haft et dårligt ry. Budskabet har været, at man helst skal undgå dem, hvis man vil spise sundt. Ny forskning viser dog, at visse kulhydrater faktisk kan bidrage til et længere og sundere liv.

Forskere fulgte spisevanerne hos titusindvis af kvinder siden 1980'erne. Tredive år senere sammenlignede de disse data med kvindernes helbred, skriver det hollandske medie Metro.

Og hvad viste det, så? Kvinder, der spiste mange kulhydrater fra fuldkornsprodukter, grøntsager, frugt og bælgfrugter, havde større sandsynlighed for at ældes sundt.

Reduceret risiko for hjerte-kar-sygdomme

Forskerne offentliggjorde deres resultater i tidsskriftet JAMA Network Open. Af de undersøgte kvinder opfyldte 7,8 procent kriterierne for 'sund aldring'. Det betød, at de i 70-års-alderen ikke havde alvorlige kroniske sygdomme, var fysisk og mentalt sunde og levede uden alvorlige begrænsninger.

Denne gruppe havde forholdsvis ofte valgt fiberrig kost. Det stemmer overens med tidligere viden: kostfibre - en type kulhydrat - er gavnlige for tarmene, hjertet og endda hjernen.

De holder ganske enkelt fordøjelsen i gang og nærer de gode bakterier i tarmen. Risikoen for hjerte-kar-sygdomme og tyktarmskræft reduceres også ved en fiberrig kost.

Ikke alle kulhydrater er sunde

Ikke alle kulhydrater er dog lige sunde. Personer, der især spiste raffinerede kulhydrater - såsom hvidt brød, hvid ris eller produkter med tilsat sukker - havde mindre sandsynlighed for at ældes sundt. Den slags mad giver hurtigt energi, men indeholder få næringsstoffer og næsten ingen fibre.

Ifølge forskerne er det derfor vigtigt ikke at skære alle kulhydrater over én kam. Kvaliteten af kulhydraterne er afgørende, da fuldkorn, frugt og grøntsager har en helt anden effekt end sodavand og småkager.

Resultaterne understreger ifølge forskerne betydningen af fibre. Kun en lille del af befolkningen når op på den anbefalede daglige mængde: 14 gram pr. 1.000 kalorier. Mere grønt, bælgfrugter, fuldkorn og frugt på tallerkenen kan derfor kun anbefales.

Anbefalet til dig