Det er blevet ret populært med solbrun hud.
Inden for kosmetik er et af de helt trendy makeup-looks designet til at få dig til at se ud, som om du lige har nydt solen i et par timer, med solbrun hud, fremtrædende fregner og røde kinder.
I nyere tid er det at kvitte solcremen dog blevet et helt opgør der kommer til udtryk på de sociale medier.
I et opslag på X råder blandt andre Gubba Homestead sine følgere til ikke at bruge solcreme. Hun påstår, at det ikke er solen, der er skyld i kræft, men at det i stedet er den mad vi spiser, og at advarsler om solcreme i virkeligheden er et reklamestunt fra virksomheder for at tjene penge.
Se opslaget nedenfor.
(Artiklen fortsætter)
Det skriver B.T.
Den amerikanske kvinde ( Gabby red.) er en del af det, der kaldes 'antisolcremebevægelsen', som har bredt sig og bliver repræsenteret på nettet, særligt på TikTok og Instagram, gennem flere sundhedsinfluencere.
De hævder, at befolkningen er blevet hjernevasket til at bruge solcreme, så store medicinalfirmaer kan tjene penge. Ifølge bevægelsen indeholder solcreme nemlig kræftfremkaldende stoffer.
Kræftens Bekæmpelse afkræfter dog dette og henviser til undersøgelser af solcreme, som konkluderer, at den, hvis den bruges korrekt, kan forebygge kræft. Forklaringen er, at solcreme beskytter huden mod UV-stråling gennem et kemisk filter, hvor faktoren på solcremen bestemmer, hvor stærk beskyttelsen er.
Eksperter oplever trist stigning
Eksperter i blandt andet Danmark, Norge og USA oplever flere henvendelser med spørgsmål om, hvorvidt solcreme er farlig og bør bruges. Det er en bekymrende tendens, der ofte breder sig på sociale medier, hvor indlæggene skrives på en måde, der virker overbevisende.
På det danske marked har skepsis over for solcreme formodentlig bredt sig på grund af tests, som anses for troværdige. I 2022 udgav blandt andet Forbrugerrådet Tænk en test af solcremer, som viste, at 22 ud af 52 testede produkter indeholdt uønsket kemi.
Men her henvises der til brugen af parfume, miljøbelastende og hormonforstyrrende stoffer, og altså ikke til kræft.
92-årig kvinde viser resultatet
Som modsvar til 'antisolcremebevægelsen' går et billede af en 92-årig kvinde viralt. Billedet viser en kvindes hals og ansigt, hvor hun har brugt solcreme i ansigtet, men ikke på halsen – og forskellen er tydelig!
Kvindens hals ser markant mere skadet og ældet ud end hendes ansigt.
Solen er faktisk en af de primære årsager til tidlig aldring. UVA- og UVB-strålerne gør huden mere slap og rynket og kan resultere i solskader.
Derfor er det vigtigt at bruge solcreme, hvis man ønsker at passe på sin hud.
Foto: Posch 2021, CC BY-NC-ND 4.0/PoschChristian
Derfor bør man overveje nøje, hvor man kvitter solcremen i det at det kan forebygge kræft og også forebygge aldringstegn i huden.