Godt nyt til denne befolkningsgruppe: Snart er det slut med dette i overgangsalderen

27/12/2023

Mie M.B

Foto: Shutterstock
En ny pille kan gøre en kæmpe forskel for kvinder i overgangsalderen

Mest læste i dag

Ny medicin mod hede- og svedeture i overgangsalderen, uden brug af hormoner, står foran lanceringen på det danske marked i slutningen af januar. Det godkendte lægemiddel, Veoza, markerer det første betydelige fremskridt på området i tyve år og repræsenterer et alternativ til hormonbehandling, der ikke er hensigtsmæssig for kvinder med risiko for blodpropper eller tidligere brystkræft. Det skriver DR.

Det Europæiske Lægemiddelagentur har nylig godkendt Veoza, der bygger på det aktive stof fezolinetant. Medicinen virker ved at blokere receptorer i hjernens temperaturcenter, som normalt reagerer på faldende niveauer af østrogen under overgangsalderen.

Overlæge og klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet, Ellen Løkkegaard, betegner godkendelsen som et betydeligt skridt fremad inden for området, der længe har stået stille. Hun påpeger, at siden en stor amerikansk undersøgelse i begyndelsen af 2000'erne stoppede hormonbehandling på grund af sundhedsrisici som blodpropper, har behovet for nye behandlingsmuligheder været påkrævet.

Ca. halvdelen af alle kvinder oplever markante svedeture under overgangsalderen, men kun 10-15% af dem søger behandling. Veoza har potentiale til at hjælpe mange, men den præcise effekt vil blive evalueret, når medicinen bliver tilgængelig.

Veoza vil kræve recept, og prisen på det danske marked er endnu ikke kendt.

Anbefalet til dig