Halvdelen af teenagerne ved det ikke: Kan ende med høreskader

Af: Ida Hansson

|

20/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Halvdelen af teenagerne i en ny undersøgelse tænker aldrig over, at de ved at udsætte deres ører for kraftig lyd eller støj kan ende med en høreskade senere i livet.

Mest læste i dag

Knap 6 ud af 10 af de 13-19-årige danskere er dagligt eller næsten dagligt i situationer med kraftig lyd eller støj – mens næsten hver tredje i aldersgruppen for nylig har været udsat for kraftig lyd eller støj i mindst 3 timer på en enkelt dag. Alligevel tænker halvdelen af teenagerne aldrig over, at de ved at udsætte deres ører for kraftig lyd eller støj kan ende med en høreskade senere i livet. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Bilendi&respondi har lavet for Høreforeningen.

De nye tal understreger ifølge Høreforeningens landsformand, Majbritt Garbul Tobberup, at der er stort behov for mere oplysning og forebyggelse, hvis vi skal undgå en kraftig vækst i høreskader, når de yngre generationer bliver ældre:

”Alverdens lyd er mere tilgængelig end nogensinde, og mange unge forbruger lyd fra de står op til de går i seng. Det kan være fedt og give mange gode oplevelser, men det belaster også ørerne i en sådan grad, at risikoen for at udvikle en høreskade eller tinnitus er stor. Det er mange unge slet ikke klar over, og det skal vi have gjort noget ved. I dag får unge viden om alt fra sikker sex og alkohol til rygning, kost og motion, men det er lige så vigtigt, at de lærer nogle gode og sunde lyttevaner. De skal vide, hvornår og hvordan lyd kan skade hørelsen. For kraftig lyd i for lang tid kan få store konsekvenser senere i livet,” siger Majbritt Garbul Tobberup i en pressemeddelelse.

Høreforeningens undersøgelse viser også, at mere end hver tiende mellem13-19 år hører en hyletone, susen eller brusen i hovedet flere gange om ugen - et tydeligt tegn på, at høresystemet er overbelastet.

Undersøgelsen bekræfter dermed tal fra Den Nationale Sundhedsprofil tidligere på året, der viste en stigning i antallet af unge kvinder og mænd med tinnitus på henholdsvis 82 og 59 pct. Aldersgruppen i sundhedsprofilen er 16-24 år, mens den i Høreforeningens undersøgelse er lavere fra 13-19 år, hvilket kun gør de nye tal endnu mere alarmerende.

Høreskader og tinnitus kan forebygges

Høreforeningen har netop lanceret en landsdækkende kampagne, der skal hjælpe de unge med at passe på hørelsen. Kampagnen er en del af et treårigt forebyggelsesprojekt - ”Lyd på livet” – som er støttet af William Demant Fonden, GN Foundation, Den A.P. Møllerske Støttefond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

5 gode råd til at forebygge høreskader og tinnitus:

1)      Pas på lydstyrken

2)      Hold pauser fra lyd

3)      Hold afstand til kraftige lydkilder

4)      Brug ørepropper

5)      Find stille steder til pauser.

Mest læste

Han lavede planken hver dag i en uge: Her er resultatet Har du nogensinde undret sig over, hvad sker der, hvis man holder en planke hver eneste dag i en uge? En fitnessredaktør besluttede at finde ud af det.
Brug dette simple trick til fedtforbrænding: Vil hjælpe dig med at forbrænde 60% flere kalorier, når du går Gåture er en skånsom måde at holde sig i form på - og hvis du går med et mål om at tabe dig, kan dette tip hjælpe dig med at forbrænde fedt hurtigere.

Anbefalet til dig