Er du typen, der trives bedst om natten og kæmper for at komme ud af sengen om morgenen? Så er det måske på tide at overveje dine sengetider. En ny undersøgelse fra Stanford University afslører, at natteravne, der lever efter deres egen døgnrytme, er i fare for at udvikle forskellige lidelser.
Det skriver det tyske medie t-online.
I studiet, der inkluderede data fra 74.000 personer fra UK Biobank, blev deltagerne meget pædagogisk inddelt i morgentyper (lærker) og aftenmennesker (natteravne).
Forskerne analyserede deres søvnvaner og mentale helbred – og resultaterne var slående: Natteravne, der gik meget sent i seng, havde 20 til 40 procent højere risiko for at udvikle psykiske sygdomme end dem, der tilpassede sig en mere konventionel døgnrytme.
Hvis natteravnene gik tidligere i seng, altså gik imod deres naturlige døgnrytme, klarede de sig faktisk bedre. Lærkerne, dem der naturligt står tidligt op, klarede sig som ventet bedst med lavere risiko for mentale helbredsproblemer.
Ifølge forskningsleder Jamie Zeitzer er nøglen at finde det kritiske tidspunkt, hvilket er klokken 1 om natten. Efter det tidspunkt bliver det vanskeligt at undgå usunde adfærdsmønstre som impulsivitet og dårlige beslutninger. Nataktivitet er nemlig forbundet med adfærd, som blandt andet er forbundet med destruktive tanker og brug af alkohol eller stoffer.
Derfor har denne gruppe mennesker har en markant højere risiko for at udvikle psykiske lidelser som angst og depression.
Men det er ikke så let for natteravne at ændre vaner, advarer Jamie Zeitzer.
"Det er som at strække en elastik," siger han, "du kan ændre dine vaner midlertidigt, men kroppen vil altid trække dig tilbage til din naturlige rytme."
Så næste gang du ser klokken tikke mod midnat, kan det være værd at overveje: Er det tid til at gå i seng? Din mentale sundhed afhænger måske af det.