Harvard-undersøgelse viser: Disse 2 almindelige fødevarer kan øge risikoen for hjertesygdomme

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvis du vil være sikker på ikke at øge risikoen for hjertesygdomme, er du nødt til at være varsom med, hvad du indtager i det daglige.

Lige nu læser andre også

At indtage sukkerholdige eller kunstigt sødede drikkevarer og forarbejdet kød kan øge risikoen for hjertesygdomme, ifølge en undersøgelse fra Harvard T.H. Chan School of Public Health, der for nylig blev offentliggjort i The Lancet.

Forskerne fulgte over 200.000 sundhedsprofessionelle i tre årtier for at se, om de udviklede hjertesygdomme eller slagtilfælde, mens de sporede deres indtag af ultraforarbejdede fødevarer (UPF'er).

UPF'er udgør i dag 57 procent af en voksen amerikaners kost og indeholder typisk overskydende kalorier, tilsat sukker, natrium og usunde fedtstoffer. Undersøgelsens forfattere delte UPF'erne op i 10 grupper:

  • Brød og korn (med undergrupper af morgenmadsprodukter, mørkt/fuldkornsbrød og raffineret brød)

  • Saucer, smørepålæg og krydderier

  • Pakkede søde snacks og desserter

  • Pakkede salte snacks

  • Sukkerholdige drikkevarer

  • Forarbejdet rødt kød, fjerkræ og fisk

  • Opvarmnings- eller færdigretter

  • Yoghurt/mejeribaserede desserter

  • Spiritus

  • Kunstigt sødede drikkevarer

De mest populære typer af UPF'er blandt deltagerne var brød og korn, søde snacks og desserter samt færdigretter.

Forskerne fastslog, at ikke alle UPF'er er dårlige - salte snacks, kolde morgenmadsprodukter og yoghurt/mejeribaserede desserter var forbundet med lavere risiko for hjertesygdomme.

Ultraforarbejdet brød og kolde morgenmadsprodukter var desuden knyttet til en lavere risiko for slagtilfælde, skriver det amerikanske medie New York Post. Det er derfor heller ikke nær så farligt at indtage, som nogle af de andre ting.

Ernæringseksperter har længe advaret mod sukkerholdige drikkevarer (herunder sodavand) og forarbejdet kød. For meget tilsat sukker kan føre til kronisk inflammation i hjertet og blodkarrene og øge risikoen for diabetes.

Forarbejdet kød er ofte konserveret ved saltning, røgning eller tilsætning af kemiske konserveringsmidler. Salt kan øge blodtrykket, mens mættet fedt kan hæve kolesterolniveauet.

Undersøgelsen havde nogle begrænsninger, såsom manglende information om, hvordan maden blev fremstillet, og meget få ikke-hvide deltagere.

Forskerne mener dog stadig, at sodavand og forarbejdet kød bør frarådes, og at den ernæringsmæssige kvalitet af UPF'er bør overvejes, før de indtages.

"At reducere indholdet af natrium, mættede fedtstoffer, tilsat sukker og kosmetiske tilsætningsstoffer, der ikke er essentielle for menneskers sundhed i fuldkornsbrød, kolde morgenmadsprodukter og nogle salte snacks, kan forbedre den ernæringsmæssige værdi af disse produkter i USA," skrev forfatterne.

En undersøgelse som denne vidner om, at det er vigtigt at overveje, hvad man putter i munden. Ofte er det nemt at åbne en kold sodavand og spise en færdigret, men det er sjældent en god idé at gøre.

Hvis du vil være på den sikre side, bør du holde dig til vand. Ligeledes bør du også selv tilberede din mad med friske råvarer. Har du mulighed for at købe lokale og økologiske råvarer, er det naturligvis endnu bedre.

Anbefalet til dig