Her er de stille symptomer på leversygdom - og hvordan du forebygger det

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Leveren er et af de mest hårdtarbejdende organer i kroppen. Den afgifter skadelige stoffer, hjælper med fordøjelsen, lagrer næringsstoffer og regulerer stofskiftet.

Lige nu læser andre også

Selvom leveren er robust og endda kan regenerere, er den ikke uopslidelig. Mange vaner i hverdagen kan derfor stille og roligt skade leveren og i sidste ende føre til alvorlige tilstande som skrumpelever eller leversvigt.

En af udfordringerne ved leversygdom er, at den ofte opstår uden tydelige symptomer. I de tidlige stadier mærker man måske kun træthed eller kvalme.

Når skaderne udvikler sig, kan tydeligere tegn opstå. Et af de mest genkendelige er gulsot - hvor hud og det hvide i øjnene bliver gult. Selvom mange forbinder leversygdom med alkohol, er det langt fra den eneste årsag. Her er fem almindelige vaner, der kan skade din lever i det skjulte:

1. For meget alkohol

Leveren nedbryder alkohol, men for meget overbelaster processen og danner giftige biprodukter. Det kan føre til fedtlever, alkoholisk hepatitis og til sidst skrumpelever.

Selv moderat alkoholforbrug over mange år kan skade leveren, hvilket især er tilfældet kombineret med overvægt eller medicin. Eksperter anbefaler maksimalt 14 genstande om ugen og alkoholfrie dage, skriver The Independent.

2. Usund kost

Du behøver ikke drikke alkohol for at få leverproblemer. En fedtholdig kost kan føre til tilstanden MASLD (tidligere kaldet ikke-alkoholisk fedtlever). Overvægt, herunder særligt om maven, samt forhøjet blodtryk, diabetes og kolesterol øger risikoen.

Mad med meget mættet fedt, sukker og forarbejdede fødevarer belaster leveren. En sund kost med grøntsager, fuldkorn, fisk og bælgfrugter kan derimod reducere leverfedt.

3. Overforbrug af smertestillende

Paracetamol er sikkert i korrekt dosis, men selv små overdoser kan skade leveren alvorligt. Leveren nedbryder paracetamol, hvilket skaber det giftige stof NAPQI. Ved overdosering ophobes det og skader levercellerne.

Kombinationen med alkohol øger risikoen. Hold dig til anbefalet dosis og kontakt læge ved hyppigt behov.

4. Mangel på motion

En stillesiddende livsstil fremmer vægtøgning og insulinresistens, hvilket øger risikoen for fedtlever. Motion gavner leveren - også uden vægttab. Studier viser, at otte ugers styrketræning kan mindske leverfedt med 13 procent. Brisk gang i 30 minutter fem dage om ugen har også dokumenteret effekt.

5. Rygning

Rygning forbindes oftest med lunge- og hjertesygdomme, men det skader også leveren. Giftige kemikalier i røg belaster leveren, fremmer cellebeskadigelse og øger risikoen for skrumpelever og leverkræft.

Ifølge Cancer Research UK står rygning for cirka 20 % af alle tilfælde af leverkræft i Storbritannien. Det vidner naturligvis om, at det er vigtigt, at du ikke tøver med at lægge cigaretterne fra dig.

Anbefalet til dig