Krydret mad er ikke for sarte sjæle og bør behandles med forsigtighed. Men vi har nok alle været fristet til at prøve noget mere krydret, end vi er vant til, og derefter været tvunget til at tage konsekvenserne.
I det øjeblik af erkendelse, rækker mange af os ud efter et glas mælk, og med god grund, ifølge Psychology Today.
Jordan Gaines Lewis, ph.d., skrev for hjemmesiden, og forklarede, hvordan mælk virkelig lindrer smerten - det er ikke en myte. Men ikke alle typer mælk kan bringe den tiltrængte lindring, ifølge eksperten.
For at forstå, hvordan mælk kan hjælpe, må vi først forstå, hvorfor krydret mad kan forårsage smerte. Det har alt at gøre med capsaicin, den aktive komponent, der findes i chilipeber. Det skriver Mirror.
Når capsaicin binder til receptorer på tungen, oplever vi "fornemmelsen af varme eller slid." Lægen er klar til at påpege, at selvom vi kan føle, at chilipeberen forårsagede en kemisk forbrænding, er dette faktisk ikke tilfældet.
Heldigvis kan visse forbindelser hjælpe med at opløse capsaicin - og disse er let tilgængelige i visse typer mælk. På den anden side kan vand ikke hjælpe, fordi det mangler de nødvendige egenskaber.
Du kan dog ikke bare bruge en hvilken som helst mælk, så vælg med omhu.
"Kasein er et lipofilt (bogstaveligt talt "fedt-elskende") protein, hvilket betyder, at det virker som et vaskemiddel på capsaicin, takket være den fede kulbrintehale," forklarede Dr. Lewis.
Og som du sikkert har gættet nu, kan mælk indeholde kasein - ligesom mælk fra pattedyr.
"Plantebaseret mælk - såsom soja, ris, kokosnød eller mandel - indeholder ikke kasein," tilføjede eksperten.