Her er forklaringen: Derfor vågner du op træt

26/05/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Vi kender det allesammen. Alarmen vækker os, og vi er så trætte at vi knapt nok kan åbne øjnene.

Mest læste i dag

Der er intet så skuffende som at sove i otte timer for så at rulle ud af sengen og føle sig lige så træt, hvis ikke mere, end du var aftenen før.

Hvis du ikke vågner udhvilet eller hvis du føler, at du altid kører på nul energi, er der helt sikkert noget galt. Nedenfor forklarer eksperter årsagerne til, hvorfor du vågner træt (og føler, at du altid er træt), og hvordan du stopper den viskøse cyklus af søvnighed.

Søvninerti
Hvis du aldrig har hørt om det, er søvninerti den tekniske betegnelse for typisk 'morgenklumpethed'. Det er derfor, du kan føle dig lidt ustabil på fødderne eller desorienteret efter at have stået ud af sengen - din hjerne er i bund og grund ved at vågne op.

"Undersøgelser har vist, at blodgennemstrømningen i hjernen er langsommere i op til 30 minutter efter opvågning sammenlignet med før du går i seng," forklarer Robin M. Tucker, Ph.D., R.D., lektor i fødevarevidenskab og ernæring ved Michigan State Universitet, der studerer skæringspunktet mellem ernæring og søvn.

Hun tilføjer, at den søvnige fornemmelse varer alt fra 15 minutter til en time for de fleste, men andre kan opleve den i flere timer. Det skriver Prevention.com.

Eksponering for blåt lys
Uanset om du vil tro på det eller ej, så påvirker din skærmtid din søvn alvorligt, især kvaliteten af ​​den. Alligevel engagerer mange af os i, hvad Tucker kalder “revenge bedtime procrastination,” eller beslutningen om at blive oppe efter en travl dag for at deltage i de fritidsaktiviteter, vi ellers ville gå glip af (dvs. at scrolle på mobilen, se tv) i stedet for at sove.

Eksperten oplyser, at det er bedst at slukke for alle skærme seneste en time inden sengetid.

Dårlig søvnhygiejne
At have god søvnhygiejne betyder at opretholde et soveværelsesmiljø og daglige rutiner, der fremmer en afslappende søvn. At lave små justeringer af sengetøj eller sengetider kan gøre en verden til forskel.

"Sørg for, at du sover i en behagelig seng, der støtter dig fra top til tå. Det er værd at kigge på en 'smart seng', som Sleep Number 360, der lader dig justere komforten og fastheden på hver side af sengen," siger Dr. Polos.

Han tilføjer, at 360-modellen har en døgnrytmefunktion, der hjælper dig med at forstå din egen.

Genetik
Yes, den er god nok. Nogle mennesker er naturligt natteugler, og andre er morgenfriske.

"Dette er normalt genetisk forudbestemte. De kan modificeres til en vis grad, men typisk kan det ene ikke erstattes af det andet," siger Dr. Polos.

Sådan vågner du op og føler dig mere udhvilet

Bortset fra de allerede nævnte vaner, er der et par andre måder, hvorpå du kan føle dig mere klar i hovedet om morgenen.

Lad lyset komme ind
"Eksponering for lys, især sollys, om morgenen hjælper med at vække os," siger Tucker og tilføjer, at mere udsættelse for dagslys generelt også tilskynder til tidligere søvnstart. Det skyldes, at lys og døgnrytme er uløseligt forbundet, og derfor fremmer eksponeringen den naturlige søvncyklus.

Så det kan være tid til at droppe mørklægningsgardinerne eller prøve et solopgangs-lignende vækkeur for at få det lys, du har brug for, for at holde dig på sporet.

Drop snooze-knappen
Har du nogensinde følt dig endnu mere træt efter at have sovet i de 10 minutter, din snooze-knap tillader? Det er fordi at trykke på snooze øger sandsynligheden for, at du vågner op under et dybt søvnstadie, hvilket forværrer søvninerti, forklarer Polos.

Dyrke motion
Dr. Polos siger, at det at dyrke yoga eller tage en rask gåtur en time før sengetid er kendt for at understøtte søvnen. "Motion er altid en god beslutning og kan hjælpe med at fremme kvalitetssøvn som en nøglekomponent i dit generelle helbred," tilføjer han.

Gå i seng og stå op på samme tid (hver dag)
Ja, selv i weekenden. "Når vi arbejder med mennesker, der er utilfredse med mængden eller kvaliteten af ​​søvn, de får, finder vi ud af, at opretholdelse af en ensartet sengetid og vågen tid er et enkelt, men meget kraftfuldt værktøj til at få mere og bedre søvn," siger Tucker.

"Søvn er ikke spildtid. Det er afgørende for dit helbred og bør prioriteres," tilføjer Tucker.