Hver 5. dansker lider af irritabel tyktarm – her er hjælpen

03/11/2019

Kasper

Irriteret tyktarm Irriteret tyktarm er efterhånden en folkesygdom, da mange opgørelser viser at ca. 15% lider af symptomerne. Irriteret tyktarm har mange navne blandt andet irriteret tarm, colon irritable, IBS, irritable bowel syndrom, irritabel tarm og sikker flere. Lars Koch Hansen, der er speciallæge i mavetarmsygdomme, har lavet et indlæg på bloggen Livets små ting, hvor du kan få en masse viden omkring irriteret tyktarm og ikke mindst hvad du kan gøre ved den. Symptomer på irritabel tyktarm Mavesmerter, vekslende afføring(nogle dage hård og knoldet, og andre helt tynd), typisk mange gange på toilettet om morgenen før du er ”tømt” ordentligt, meget luft i maven, oppustethed – og lindring af generne når du kommer af med luft eller afføring. Disse gener kan være meget generende i dagligdagen, da man ofte vil være præget af luft i maven, mange lyde, og pludselig afføringstrang. Behandling af irriteret tarm Grundlæggende så kan man komme rigtig langt ved at få styr på sine hverdagsvaner såsom kost, motion, kaffe og te. Alt efter hvad der er ens primære symptom, så er der forskellige angrebspunkter både med hensyn til naturmedicin, kostændring (Low FODMAP), og også rigtig medicin. Som udgangspunkt skal man undgå medicin med mindre man er meget præget af sine gener. Er der øget risiko for cancer? Nej. Det er det korte svar. Selv om irriteret tyktarm kan være rigtig, ja, irriterende, så er der intet der tyder på at tarmen tager skade over tid, og man har heller ikke øget risiko for kræft når man har IBS. Faresignaler Pludselig ændring i afføringsmønster, som varer mere end nogle uger. Blod i afføring, som ikke kun er en enkelt gang, kan være tegn på kræft, og skal altid vurderes af din læge. Vægttab bør heller ikke forekomme hos personer med irriteret tarm. Natlige symptomer. Jernmangel (kræver en blodprøve hos din læge). Symptomer kan være træthed og bleghed. Hvis du i familien har flere med f.eks. glutenallergi eller kronisk tarmbetændelse. I ovenstående tilfælde bør du vurderes af en læge – i første omgang kontakte din praktiserende læge, som så kan henvise dig videre ved behov. Min læge lytter ikke Som med alle andre ting i livet, så handler det om at finde en der kan guide dig rigtig når du har et problem. Det samme gælder, hvis du skal have bygget om derhjemme. Nogle er gode og forstår problemet – mens andre ikke rigtig hører hvad du siger. Her må du prøve at skifte læge, eller bede om at tale med en specialist inden for området. Information om irriteret tyktarm Vil du vide mere om irriteret tyktarm, så hop ind på Livets små ting, og læs specialistens indlæg om irriteret tyktarm. Her vil du med garanti kunne finde en masse god information og viden om, hvordan du kommer videre og kommer dine gener til livs. Livet er for kort til at gå og bøvle med maven konstant, hvis der kan gøres noget ved det. Sponsoreret indhold

Mest læste i dag

Irriteret tyktarm

Irriteret tyktarm er efterhånden en folkesygdom, da mange opgørelser viser at ca. 15% lider af symptomerne. Irriteret tyktarm har mange navne blandt andet irriteret tarm, colon irritable, IBS, irritable bowel syndrom, irritabel tarm og sikker flere. Lars Koch Hansen, der er speciallæge i mavetarmsygdomme, har lavet et indlæg på bloggen Livets små ting, hvor du kan få en masse viden omkring irriteret tyktarm og ikke mindst hvad du kan gøre ved den.

Symptomer på irritabel tyktarm

Mavesmerter, vekslende afføring(nogle dage hård og knoldet, og andre helt tynd), typisk mange gange på toilettet om morgenen før du er ”tømt” ordentligt, meget luft i maven, oppustethed – og lindring af generne når du kommer af med luft eller afføring.

Disse gener kan være meget generende i dagligdagen, da man ofte vil være præget af luft i maven, mange lyde, og pludselig afføringstrang.

Behandling af irriteret tarm

Grundlæggende så kan man komme rigtig langt ved at få styr på sine hverdagsvaner såsom kost, motion, kaffe og te. Alt efter hvad der er ens primære symptom, så er der forskellige angrebspunkter både med hensyn til naturmedicin, kostændring (Low FODMAP), og også rigtig medicin. Som udgangspunkt skal man undgå medicin med mindre man er meget præget af sine gener.

Er der øget risiko for cancer?

Nej. Det er det korte svar. Selv om irriteret tyktarm kan være rigtig, ja, irriterende, så er der intet der tyder på at tarmen tager skade over tid, og man har heller ikke øget risiko for kræft når man har IBS.

Faresignaler

  • Pludselig ændring i afføringsmønster, som varer mere end nogle uger.
  • Blod i afføring, som ikke kun er en enkelt gang, kan være tegn på kræft, og skal altid vurderes af din læge.
  • Vægttab bør heller ikke forekomme hos personer med irriteret tarm.
  • Natlige symptomer.
  • Jernmangel (kræver en blodprøve hos din læge). Symptomer kan være træthed og bleghed.

Hvis du i familien har flere med f.eks. glutenallergi eller kronisk tarmbetændelse.

I ovenstående tilfælde bør du vurderes af en læge – i første omgang kontakte din praktiserende læge, som så kan henvise dig videre ved behov.

Min læge lytter ikke

Som med alle andre ting i livet, så handler det om at finde en der kan guide dig rigtig når du har et problem. Det samme gælder, hvis du skal have bygget om derhjemme. Nogle er gode og forstår problemet – mens andre ikke rigtig hører hvad du siger. Her må du prøve at skifte læge, eller bede om at tale med en specialist inden for området.

Information om irriteret tyktarm

Vil du vide mere om irriteret tyktarm, så hop ind på Livets små ting, og læs specialistens indlæg om irriteret tyktarm. Her vil du med garanti kunne finde en masse god information og viden om, hvordan du kommer videre og kommer dine gener til livs. Livet er for kort til at gå og bøvle med maven konstant, hvis der kan gøres noget ved det.

Sponsoreret indhold

Anbefalet til dig