Spørgsmålet om, hvornår man bør spise aftensmad, rummer både kulturelle og sundhedsmæssige overvejelser. Nationalt er der stereotype forskelle: Amerikanere spiser tidligt, italienere lidt senere, mens spanierne ofte venter til sent på aftenen. Men hvad siger forskningen egentlig om, hvornår det er bedst for kroppen? Det gør en artikel fra GQ os lidt klogere på.
Ifølge Valter Longo, direktør for Longevity Institute ved University of Southern California, bør aftensmaden altid afsluttes mindst tre timer før sengetid. For dem, der går i seng ved midnat, betyder det, at maden skal være indtaget inden kl. 21. Dette skyldes, at sene måltider kan forstyrre døgnrytmen. "Hvis du skubber din aftensmad senere og senere, sender du et signal til kroppen om, at den stadig skal være aktiv," forklarer Longo. Det kan påvirke både søvnkvaliteten og kroppens evne til at forbrænde kalorier effektivt.
Et andet vigtigt element er fasten mellem dagens sidste måltid og det første den næste dag. Adam Collins, lektor i ernæring ved University of Surrey, fremhæver, at længere fasteperioder – som i tidsbegrænset spisning – giver kroppen mulighed for at forbrænde fedt reserver. "Du træner kroppen til at gøre, hvad den er designet til: forbrænde kulhydrater, når du spiser dem, og fedt, når du ikke gør," siger han.
Men hvornår skal man placere dagens største måltid? Konsensus peger på, at et større kalorieindtag tidligere på dagen er mest hensigtsmæssigt. "Det giver mening ud fra et døgnrytme-perspektiv, fordi din krop er bedst rustet til at håndtere mad i de tidlige timer af din aktive fase," forklarer Collins. Det mest optimale er en let aftensmad tidligt på aftenen, efterfulgt af mindst 12 timers faste. Men hvis hverdagen gør det svært at undgå store aftensmåltider, handler det ifølge Collins om at kompensere med en morgenmad let på kulhydrater.