Hygiejneekspert advarer danskerne: 2 ud af 3 laver denne fejl med tandbørsten - og risikerer colibakterier

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Her er en simpel men effektiv måde at undgå de grimme bakterier.

Mest læste i dag

Er du en af dem, der glemmer at lukke toiletlåget, inden du skyller ud? Hvis ja, glemmer du det helt sikkert ikke længere, når du læst med her.

For når låget ikke er slået ned, når man skyller, spreder vandet i toilettet tusindvis af bakterier, der er en blanding af toiletvand, urin- og afføringsbakterier, rundt i hele rummet.

Det viser en undersøgelse gennemført af analyseinstituttet YouGov.

Det kan have helbredskonsekvenser lyder meldingen fra Maria Brix Balle, der er biolog og hygiejneekspert i hygiejnevirksomheden Initial:

”Hver gang, vi trækker ud i toilettet, hvirvles omkring en million mikroskopiske dråber af blandt andet urin og afføring op i luften, hvorefter de falder ned og rammer alt på badeværelset herunder tandbørsten, hvis den ikke er gemt væk. Tandbørster kan derfor indeholde spor af blandt andet colibakterier.”

To ud af tre danskere (65 procent) opbevarer deres tandbørster fremme på badeværelset, hvor de dermed er eksponerede for bakterier direkte fra toilettet, viser en undersøgelse fra hygiejnevirksomheden Initial[1].

Langt flertallet af bakterierne på tandbørster er ikke skadelige, og oftest optræder bakterierne i så små mængder, at immunforsvaret nedbryder dem. Men bakterier som colibakterier og stafylokokker kan føre til diarré og sygdom.

Man bør gemme tandbørsten væk fx i et skab eller i det mindste på behørig afstand af toilettet, lyder opfordringen fra Maria Brix Balle fra Initial. Og så bør man lukke låget på toilettet, inden man trækker ud, for at begrænse spredningen af bakterier til resten af badeværelset. Undersøgelsen fra Initial viser, at kun hver fjerde (27 procent) af de adspurgte danskere konsekvent lukker toiletlåget, når de trækker ud. Og flere end fire ud af 10 gør det sjældent eller aldrig.

Anbefalet til dig