Kaffe reducerer dødelighed: Så mange kopper skal du drikke om dagen

28/04/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Det er ikke sikkert at sige, at kaffe er sundt. Men en ny undersøgelse fastslår, at kaffe er med til at reducere dødeligheden generelt. Foto: Shutterstock
Hvad er egentlig den sundeste metode til at brygge en frisk kop kaffe på? En ny undersøgelse har kigget på forbindelserne mellem kaffebrygningsmetoder og risikoen for hjerteanfald og død. Undersøgelsen konkluderer at filterkaffe er den sundeste metode.

Mest læste i dag

For mange er kaffen en nødvendighed i dagligdagen. Nogle har brug for kaffe for at vågne op, mens andre skal bruge kaffe for at komme gennem arbejdsdagen. Rigtig mange kaffedrikkere bunder den ene kop efter den anden, og selvom flere undersøgelser indikerer, at kaffe slet ikke er så usundt, så er et højt indtag af kaffe ikke anbefalelsesværdig.

Nu offentliggøres den første undersøgelse, der undersøger forbindelserne mellem kaffebrygningsmetoder og risikoen for hjerteanfald. Den konkluderer, at filterkaffen er den sikreste bryggemetode, hvis du vil undgår hjerteanfald. Forskningen offentliggøres i tidsskriftet European Journal of Prevensive Cardiology.

"Vores undersøgelse giver et stærkt og overbevisende bevis for, at der er en forbindelse mellem kaffebrygningsmetoder, hjerteanfald og lang levetid," fortæller forfatteren til studiet professor Dag S. Thelle fra Göteborgs Universitet. "Ufiltreret kaffe indeholder stoffer, der øger kolesterol i blodet. Ved hjælp af et filter fjernes disse stoffer og gør hjerteanfald og for tidlig død mindre sandsynlige."

Kaffen er uden tvivl verdens mest anvendte stimulant og en af de mest populære drikke verden. Professor Thelle opdagede for ca. 30 år siden, at kaffen var årsag til forhøjet kolesterol-tal og især det skadelige LDL-kolesterol. Thelle mistænkte kaffen for at hæve kolesterolen i en sådan grad, at det kunne have konsekvenser for hjertesundheden.

Eksperimenter identificerede de skyldige stoffer i kaffen og Thelle fandt ud af, at de skadelige stoffer kunne fjernes ved hjælp af et filter. En kop ufiltreret kaffe indeholder ca. 30 gange så stor koncentrationen af ​​de kolesterolhævenede stoffer sammenlignet med filtreret kaffe.

"Vi spekulerede på, om det forhøjede kolesteroltal ville resultere i flere hjerteanfald og dødfald. Vi lavede en stor befolkningsundersøgelse og nu flere årtier senere kan vi fortælle om vores resultater," fortæller professor Dag. S. Thelle. 

Mellem 1985 og 2003 har 508.747 raske mænd og kvinder i alderen 20 til 79 været en del af undersøgelsen. Deltagerne udfyldte et spørgeskema om mængden og typen af ​​kaffe, der blev konsumeret. Der blev også indsamlet data om variabler, der kunne påvirke både kaffeforbrug og hjertesygdomme, så der kunne redegøres for disse i den endelige analyse. For eksempel rygning, uddannelse, fysisk aktivitet, højde, vægt, blodtryk og kolesteroltal.

Deltagerne blev fulgt i gennemsnit 20 år. I alt døde 46.341 af deltagerne. Af dem skyldtes 12.621 dødsfald hjerte-kar-sygdom. Af de kardiovaskulære dødsfald var 6.202 forårsaget af et hjerteanfald.

Konklusionen fra undersøgelsen var, at kaffedrinkning ikke er en farlig vane. Faktisk var det bedre at drikke filtreret kaffe end overhovedet ikke at drikke kaffe. De der drak filtreret kaffe havde en 15% reduceret risiko for at dø. Den laveste dødelighed var blandt de kaffedrikkere, der konsumerede én til fire kopper filtreret kaffe om dagen.

"Opdagelsen af, at de, der drikker den filtrerede kaffe, havde lidt bedre resultater end dem, der overhovedet ikke drikker kaffe, kunne ikke forklares med andre variabler, som f.eks. alder, køn eller livsstilsvaner. Så vi konkluderer, at denne observation er sand," fortæller professoren.

 

Anbefalet til dig