Hudkræft er i markant vækst – både syd for grænsen og herhjemme. I delstaten Slesvig-Holsten blev der i 2023 registreret 3.261 hospitalsindlæggelser relateret til hudkræft, svarende til en stigning på 7,4 procent på blot ét år. Udviklingen vækker bekymring hos de tyske sundhedsmyndigheder, der nu opfordrer befolkningen til at benytte sig af gratis screeningsprogrammer. Det fortæller JydskeVestkysten.
Men interessen for forebyggende undersøgelser er lav. Kun 11,3 procent af AOK’s medlemmer i Tyskland benyttede sig af tilbuddet i 2023, og tendensen i første halvår 2024 viser et yderligere fald.
Ifølge eksperterne er én af hovedårsagerne til stigningen den livslange eksponering for UV-stråler, som op mod 90 procent af alle hudkræfttilfælde tilskrives. Det gælder både naturligt sollys og brug af solarier. Særligt solskoldninger i barndommen og teenageårene øger risikoen for den aggressive form, modermærkekræft.
I Danmark følger vi samme kurve. Sundhedsstyrelsen vurderer, at der årligt diagnosticeres omkring 22.000 tilfælde af almindelig hudkræft, og modermærkekræft er også i stigning. Øget rejseaktivitet til solrige egne og en aldrende befolkning er blandt de faktorer, der bidrager til den uheldige udvikling.
Alligevel er der håb. Hvis hudkræft opdages tidligt, er behandlingsmulighederne gode. Selv for modermærkekræft er femårsoverlevelsen omkring 90 procent, oplyser Kræftens Bekæmpelse.
Sundhedseksperter opfordrer derfor til øget opmærksomhed på hudforandringer og til at søge læge ved mistanke. Samtidig bør man beskytte sig mod solen – især midt på dagen – og benytte solcreme med høj faktor. Tidlig indsats og solfornuft er stadig de mest effektive våben mod en kræftform, der kun bliver mere udbredt.