Kun få danskere ved det: Selv små mængder kan føre til kræft

Af: Alberte B. C.

|

20/01/2025

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selv få genstande kan skade din krop for livet

Lige nu læser andre også

De fleste danskere er opmærksomme på, at alkohol i store mængder er skadeligt, men mange ved ikke, at selv et moderat forbrug kan have alvorlige konsekvenser.

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at kun hver femte dansker er klar over, at selv et alkoholforbrug på under 10 genstande om ugen kan øge risikoen for kræft. Dette fremgår pressemeddelelse.

Ifølge Anne Tjønneland, seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse, er der en direkte sammenhæng mellem alkoholforbrug og kræftrisiko:

"Hvis du vil være helt sikker på, at du ikke har en øget risiko for kræft på grund af alkohol, skal du slet ikke drikke alkohol. Men risikoen stiger med mængden af alkohol, man indtager."

Faktisk har de 20 pct. ret, for hvis du vil være helt sikker på, at du ikke har en øget risiko for kræft på grund af alkohol, skal du slet ikke drikke alkohol.

Men risikoen stiger med mængden af alkohol, man indtager, det er selvfølgelig meget værre at drikke 15 genstande om ugen end et par stykker,

Undersøgelsen, der er baseret på svar fra over 3.000 danskere, viser desuden, at kun 28 procent forbinder alkohol med kræft.

Mange tænker primært på leverkræft, mens færre forbinder alkohol med kræfttyper som brystkræft eller kræft i mundhulen, svælget og spiserøret.

Anbefalinger for lav risiko

For at reducere risikoen anbefaler Sundhedsstyrelsen maksimalt 10 genstande om ugen og højst fire på én dag.

Selvom selv mindre mængder kan øge risikoen, er det et godt pejlemærke for dem, der ikke ønsker at droppe alkoholen helt, siger Tjønneland:

"Du har en lav risiko for at få kræft på grund af alkohol, når du holder dig inden for Sundhedsstyrelsens grænser."

Brug for mere oplysning

76 procent af de adspurgte mener, at der er behov for mere oplysning om alkohol og kræft.

Kræftens Bekæmpelse ønsker at klæde danskerne bedre på, så de kan træffe informerede valg om deres alkoholforbrug.

Data stammer fra en spørgeskemaundersøgelse udført af Voxmeter i 2024.

Resultaterne er repræsentative for den danske befolkning og viser tydeligt behovet for mere oplysning om sundhedsrisikoen ved alkohol.

Anbefalet til dig