Læge advarer: Vatpinde kan ødelægge dine ører

15/8/22 09:11

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
En læge forklarer, at vatpinden under ingen omstændigheder skal ind i øret.

En læge har advaret om, at vatpinden bestemt ikke skal in i ørerne - selv om det måske virker fristende. 

Dr. Sara Kayat skrev på Instagram, at du slet ikke behøver at bruge vatpinde - da dine ører faktisk er selvrensende.

"De har ikke brug for dig med din lille bomuldsblobbede stafet, der stikker rundt derinde," skrev hun.

For det første sagde hun, at man kan forårsage en perforation - som er en bristning af trommehinden.

Man kan opleve pludseligt høretab, ørepine eller endda væske, der lækker fra øret. Det skriver The Sun.

"Når du beskadiger den sarte hud i øregangen ved at stikke rundt med en vatpind, øger du din risiko for at få en infektion," sagde hun.

En anden kendt bivirkning ved at bruge vatpinde er 'vokspåvirkning'. Hun forklarede, at ved at bruge pindene, kan man faktisk skubbe ørevoksen længere tilbage i øret.

Hun forklarede, at det derefter bliver til en hård klump, som er endnu sværere at fjerne. Overraskende nok sagde hun, at brug af vatpinde faktisk kan forårsage hårskader.

"Du kan beskadige de små hår, der er i dine ører, som hjælper til naturligt at skubbe voksen ud og hjælper med at beskytte øret mod skidt og snavs," tilføjede lægen.

Selvom alle disse grunde er vigtige for ikke at bruge de små knopper, tilføjede Dr. Kayat, at vi faktisk har brug for voks i vores ører.

"Den er der for at beskytte vores ører mod snavs og mikroorganismer, som den fanger i sin klæbrige godhed. Den holder også vores øregange fugtede. Hvis du er bekymret for en ophobning af voks, er en mildere måde at håndtere det på at hjælpe med at blødgøre det op ved hjælp af olivenolie. Hvis det stadig ikke er nok, så bed din læge om fjernelse af ørevoks," sagde hun.