Læger advarer: Almindelig madolie kan være årsag til stigning i tyktarmskræft hos unge

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Usunde olier som solsikkeolie, vindruekerneolie, rapsolie og majsolie kan udløse kronisk inflammation i kroppen.

Lige nu læser andre også

Populære madolier, der anvendes i mange ultraforarbejdede vestlige diæter, kan være årsag til stigningen i tilfælde af tyktarmskræft, viser en ny undersøgelse ledet af den amerikanske regering.

Usunde frøolier som solsikkeolie, vindruekerneolie, rapsolie og majsolie kan udløse kronisk inflammation i kroppen, ifølge den banebrydende forskning. Det skriver det britiske medie The Independent.

Indtil nu har beviserne for en sammenhæng mellem madolier og tyktarmskræft været usikre. Men den nylige amerikanske undersøgelse identificerede frøolier som en mulig medvirkende faktor efter at have undersøgt tumorer fra mere end 80 personer med tyktarmskræft i alderen 30 til 85 år.

Ifølge undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Gut, viste tumorerne øgede niveauer af bioaktive lipider - små oliebaserede molekyler, der produceres, når kroppen nedbryder frøolier - sammenlignet med sundere fedtstoffer.

Disse bioaktive lipider øger ikke kun inflammation, men hæmmer også kroppens naturlige helingsproces og fremmer tumorvækst.

Forskningen anbefaler olier rige på omega-3-fedtsyrer, som findes i avocadoer og oliven, som et sundere alternativ.

Den anerkendte læge og forsker Dr. Timothy Yeatman understregede behovet for en hurtig revurdering af dele af den vestlige kost, herunder tilsatte sukkerarter, mættede fedtstoffer, ultraforarbejdede fødevarer, kemikalier og inflammatoriske frøolier.

"Det er velkendt, at patienter med usunde diæter har øget inflammation i kroppen," sagde Dr. Yeatman, der også er associeret centerleder for Translationel Forskning og Innovation ved TGH Cancer Institute.

"Vi ser nu denne inflammation i selve tyktarmstumorerne. Kræft er som et kronisk sår, der ikke vil hele - og hvis din krop dagligt lever af ultra-forarbejdede fødevarer, reduceres dens evne til at hele dette sår på grund af inflammation og undertrykkelse af immunsystemet, hvilket til sidst tillader kræften at vokse."

Dog præciserer førende amerikanske sundhedsinstitutioner, at indtagelse af moderate mængder frøolier som en del af en balanceret kost ikke har vist sig at forårsage kræft.

Anbefalet til dig