Regeringen ønsker bedre lægedækning og udvidede åbningstider, men Praktiserende Lægers Organisation (PLO) advarer om, at det kan føre til lukning af mange solopraksisser.
Regeringens nye sundhedsreform, der skal øge tilgængeligheden af læger, også uden for almindelig åbningstid, skaber bekymring blandt landets praktiserende læger.
Sådan skriver TV 2.
Reformen indebærer, at åbningstiderne i lægepraksisser i højere grad skal tilpasses patienternes behov frem for lægernes, hvilket kan betyde flere konsultationer efter kl. 16 og i weekenden. Men hos PLO advarer formand Jørgen Skadborg om, at det kan presse mange læger til tidlig pension eller til helt at lukke deres praksis – særligt i yderområderne, hvor mange klinikker drives af sololæger, som i forvejen arbejder op mod 50 timer om ugen.
”Mere end halvdelen af lægerne er udbrændte, og en tredjedel er tæt på pensionsalderen. Hvis vi lægger yderligere pres på dem, risikerer vi, at de simpelthen smutter,” siger Skadborg og påpeger, at en stor del af landets 37 procent solopraksisser drives af læger over 60 år. Krav om længere åbningstid kan ifølge ham presse dem til at trække sig tidligt eller rykke sammen i større klinikker, hvilket kan efterlade yderområder uden lægedækning.
Sololægerne: Vi kan ikke strække os længere
Anne Louise Born Sylvest, læge i Torup Lægehus, ser den nye reform som en direkte trussel mod hendes klinik. Hun arbejder allerede omkring 50 timer om ugen og mener ikke, at længere åbningstid vil forbedre servicen. ”Jeg lukker og slukker, hvis jeg bliver tvunget til at holde længere åbent,” siger hun og forklarer, at det eneste resultat vil være, at ressourcerne blot strækkes tyndere.
Regeringen ønsker, at lægehuse i fremtiden følger en nationalt fastlagt ramme for åbningstider, modsat i dag, hvor det forhandles mellem PLO og Danske Regioner. Dette vækker frustration blandt praktiserende læger, som sammenligner sig med andre faggrupper, der har overenskomster, men ikke fastlagte arbejdstider. ”Sygeplejersker kan heller ikke få dikteret deres arbejdstider ved lov,” påpeger Skadborg.
Kan onlinelæger være løsningen?
Som et alternativ til længere åbningstid peger nogle på onlinelæger, der i stigende grad bliver en populær løsning. Camilla Thind Sunesen, udviklingsdirektør i Danica Pension, forklarer, at deres tilbud om onlinelæge via video er blevet mere efterspurgt de seneste år. Hver femte patient, der bruger onlinelægen, gør det i weekenden, og tilbuddet udnyttes bredt om aftenen.
Selvom onlinelæger kan være en hjælp til hurtig rådgivning, mener Anne Louise Born Sylvest, at det personlige forhold i solopraksis er vigtigt for mange patienter. ”Mine patienter sætter pris på, at de møder den samme læge hver gang, også selvom tilgængeligheden måske ikke er helt så stor som i større kompagniskaber,” forklarer hun.
Flere læger – ikke flere krav
Regeringen har afsat midler til at uddanne flere læger, og hos PLO ser man dette som en nødvendig forudsætning, før man kan begynde at stille krav om udvidede åbningstider. ”Når vi har flere praktiserende læger og bedre dækning i yderområderne, så kan vi sagtens se på mulighederne for at øge tilgængeligheden,” siger Skadborg.
Professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra VIVE mener, at reformen kan justeres, så den også tilgodeser lægerne. Han foreslår samarbejde mellem sololæger og kompagniskaber eller netværk, der kan lette presset på den enkelte læge, og dermed sikre, at patienterne kan tilses uden at overbelaste lægerne. ”I sidste ende planlægger man sundhedsvæsnet ud fra patienternes behov,” understreger han.
Men lige nu frygter mange læger, at reformen vil have den modsatte effekt og tvinge dem væk fra yderområderne i stedet for at sikre tilgængelighed for borgerne.