'Lort på tandbørsten': Derfor skal du ALTID slå brættet ned, før nu skyller ud

Af: Ida Hansson

|

15/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ulækre optagelser afslører, hvordan en stime af partikler kan nå 1,5 meter over toilettet inden for 8 sekunder.

Mest læste i dag

Hvis dine forældre altid sagde, at du skulle slå toiletlåget ned, før du skyllede, viser en ny video nu, at de virkelig havde ret.

Optagelserne, som er lavet af forskere fra University of Colorado Boulder, viser en stime af bittesmå væskedråber, som kastes op af toilettet efter skylning.

Disse væskedråber er normalt usynlige for det blotte øje, så forskerne brugte lysegrønne lasere i laboratoriet for at gøre dem synlige.

Selvom dette var en sikker laboratoriesimulering ved hjælp af vand, kan ethvert toilet potentielt skyde dråber op, der indeholder farlige patogener, såsom E. coli ('lortebakterier'), norovirus og muligvis endda coronavirus. Det skriver Daily Mail.

Fra eksperimenterne fandt forskerne ud af, at partikler kan nå næsten 2 meter over toilettet inden for 8 sekunder.

Mens de største dråber satte sig på overflader inden for få sekunder, forblev de mindre og derfor lettere partikler i luften i flere minutter.

Disse mindre partikler var mindre end 5 mikrometer i diameter.

Mindre partikler svæver ikke kun længere i luften, men kan undslippe næsehårene og nå dybere ned i lungerne.

Tidligere undersøgelser har vist, at den virus, der forårsager Covid (SARS-CoV-2), er til stede i 'menneskeligt affald', selvom der endnu ikke er afgørende bevis for, at det spredes effektivt gennem toiletaerosoler.

Forskere har i mere end 60 år vidst, at usynlige partikler frigives til luften, når et toilet skylles, men det nye studie viser, hvordan disse partikler ser ud, og hvordan de lander på overflader.

Du kan se videoen fra forsøget her.

Anbefalet til dig