Professor Barry Smith, som tidligere arbejdede med store fødevareproducenter som Kellogg's, Coca-Cola og Ferrero, har afsløret sit utilsigtede vægttab efter at have skåret ultra-forarbejdede fødevarer (UPF'er) ud af sin kost.
Direktøren for University of London Institute of Philosophy fortalte Business Insider, at op mod 40 procent af hans kost bestod af UPF'er, mens han arbejdede sammen med disse virksomheder.
Ultra-forarbejdede fødevarer er fremstillet af ingredienser, der normalt ikke findes i dit eget køkken, herunder konserveringsmidler, smagsforstærkere, fortykningsmidler samt modificerede fedtstoffer og sukkerarter.
Disse produkter spænder fra kager, slik og fritter til forarbejdet kød, morgenmadsprodukter og sodavand. Det skriver det britiske medie Express.
I 2020 traf Smith en bevidst beslutning om at reducere sit indtag af UPF'er på grund af bekymringer om sit helbred.
"Jeg begyndte bevidst at skære ultra-forarbejdede fødevarer fra på grund af de negative sundhedsmæssige konsekvenser. Og så opdagede jeg, at effekterne var yderst ønskværdige," sagde han.
Indtaget af UPF'er er blevet forbundet med forskellige sundhedsproblemer - primært på grund af deres syntetiske komponenter. Ikke alene oplevede Smith øget energi og længerevarende mæthed, men han bemærkede også et vægttab, efter han droppe UPF'er fra sine måltider.
"Du finder dig selv i en naturlig regulering af indtaget, hvor du ikke overspiser," rapporterer Wales Online.
Smith, der er ekspert i sensorisk stimulation, har advaret om, at ultra-forarbejdede fødevarer er skabt til at lokke dig til at overspise. Han har også antydet, at vægtøgning ikke kun skyldes det høje indhold af fedt og sukker, men også overdreven indtagelse.
"Det er fødevarer, vi ønsker og ikke kan stoppe med at ville have," lød det fra professoren.
Disse fødevarer er bevidst designet til at være uimodståelige, da de indeholder store mængder fedt, sukker og særlige proteiner, der fremkalder trang. Deres sammensætning forstærker deres fysiske appel, smag, tekstur og aroma, hvilket lokker dig til at spise, selvom du ikke er sulten.
Smith understregede yderligere, at ting som bønner og bælgfrugter kan indeholde ultra-forarbejdede ingredienser såsom konserveringsmidler og fortykningsmidler. Hans råd er omhyggeligt at gennemgå produktetiketter og vælge økologiske produkter, når det er muligt.
Hvis du selv vil være sikker på at træffe det bedste valg for din krop, så skal du undgå at vælge ultra-forarbejdede fødevarer. I stedet skal du friske råvarer i supermarkedet, ligesom det er en god idé at vælge økologisk, hvis der er mulighed for det.