Chris Brookes-Smith fra England har oplevet en usædvanlig rejse med sin peanutallergi. For ti år siden endte han på hospitalet med anafylaksis chok efter blot en enkelt bid af en peanut – i dag starter han sin morgen med fire peanuts.
Og han er ikke alene. Det hele skyldes en banebrydende klinisk behandling, som viser lovende resultater for voksne allergikere. Det fortæller mediet People.
Behandlingen er en del af forsøget Grown Up Peanut Immunotherapy (GUPI), som blev gennemført af forskere ved King’s College London og Guy’s and St. Thomas’ NHS Foundation Trust.
Deltagerne blev gradvist eksponeret for stigende mængder peanuts – fra mikroskopiske 0,3 mg til hele 300 mg – under stram lægelig overvågning.
Brookes-Smith, der nu er 28 år og bosiddende i Northamptonshire, husker tydeligt sin første deltagelse i forsøget. Han fik serveret yoghurt med en smule peanutpulver og mærkede straks angsten stige. Overgangen til at indtage en halv hel nød var en mental udfordring – men en, der viste sig at være det hele værd.
Resultaterne fra forsøget, som er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Allergy, viser, at 67 % af deltagerne nu kan tåle op til fem peanuts uden alvorlige symptomer. Det svarer til en 100-dobling af den tidligere tolerancetærskel.
Anafylaktisk chok, en potentiel dødelig allergisk reaktion, har indtil nu været en konstant trussel for peanutallergikere, hvor eneste behandlingsstrategi har været total undgåelse og akutberedskab med adrenalin. Men forsøget baner vej for en mere aktiv og tryg tilgang til håndteringen af fødevareallergi – også for voksne.
Professor Stephen Till, der ledte forsøget, kalder resultaterne banebrydende og peger på, at mange allergikere lever i konstant frygt for uforudsete reaktioner. At kunne nedbringe denne frygt og samtidig øge livskvaliteten væsentligt, er et gennembrud, mener han.
I dag spiser Brookes-Smith stadig peanuts – ikke for nydelsens skyld, men som en vigtig del af hans nye hverdag. En lille morgenrutine, der repræsenterer en stor personlig sejr.