Mange danskere kan have naturlig corona-immunitet

04/07/2020

Per Broch

Mange kan allerede have en vis immunitet overfor corona. Foto: Shutterstock
En britisk forsker mener det er sandsynligt, at mange har en helt naturlig beskyttelse mod coronavirus. Også selvom de aldrig har haft COVID-19.

Mest læste i dag

De nye tanker kommer fra professor i medicin ved Oxford Universitet, Sir John Bell. Han mener, der er sandsynligt, at en større andel af befolkningen har en eller anden grundbeskyttelse mod COVID-19.

Sir John Bell baserer sine udtalelser på nye undersøgelser, der påviser, at en separat del af immunsystemet, der er kendt som T-celler, allerede kunne findes i blodet hos nogle patienter, der var kommet sig efter COVID-19.

T-celler fremkommer på samme måde som antistoffer, som et svar på en infektion. Herefter forbliver de i blodet. Da flere patienter har haft T-celler i kroppen, der har angrebet COVID-19, så kan det betyde, at en tidligere eksponering for en anden type coronavirus får T-cellerne til at genkende og angribe COVID-19.

Disse nye undersøgelser giver anledning til at tro, at T-cellerne kan være grunden til at visse personer aldrig udviser symptomer på COVID-19. Ligeledes er det en forklaring på, hvorfor ældre mennesker er mere udsatte overfor COVID-19, da T-celler dør ud hos ældre mennesker.

Udvikler vaccine

Sir John Bell har ligeledes et team i gang med at udvikle en vaccine mod COVID-19. Den vaccine, de udvikler, øger T-celle-responsen og stimulere udviklingen af antistoffer.

Med de nye undersøgelser, så kan det betyde at flere mennesker allerede har en vis beskyttelse mod COVID-19. Det kan være særdeles gode nyheder, da det kan betyde, at der kan være en hurtigere og lettere vej til flokimmunitet.

Professor Sarah Gilbert, der arbejder med vaccinen udtaler også, at det er muligt, at en allerede erhvervet immunitet undervurderes.

"Der er bestemt beviser for, at mennesker, der er blevet inficeret med COVID-19, ikke har udviklet antistoffer, men har udviklet en T-celle-respons, og det vil sandsynligvis beskytte dem mod en anden infektion," siger hun til det britiske medie The Sun.

Forbered jer på det værste

Ifølge Sir John Bell, så skal flere lande forberede sig på en hård vinter. Selvom man fra flere sider håber på, at der sker mirakler på vaccine-fronten, så er det ikke noget, men skal kalkulere med.

Det er derfor vigtigt, at flere lande forbereder sig på en opblussen i løbet af vinteren. Særligt hvis vinteren falder sammen med en betydelig influenza-sæson, skal forberedelserne være på plads.

 

 

Anbefalet til dig