Mange ved det ikke: Derfor har du så meget snot i næsen, når du er forkølet

14/04/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Det lyder sikkert som en selvfølge, men ved du egentlig, hvorfor man er så snottet "bare" fordi man er forkølet?

Mest læste i dag

Du skal ikke kun tørre og pudse din næse hele tiden. Nogle gange bliver din næse så tilstoppet, at du kun kan trække vejret med munden.

Når du drukner i snotpapir og ikke kan huske, hvornår du sidst var i stand til at tage en dyb indånding med næsen, har du nogensinde tænkt over, hvorfor din næse bliver snottet?

Og hvor kommer alt det slim fra i første omgang? Selvom det måske ikke føles sådan, når du er forkølet, så er snot faktisk et nyttigt kropsligt produkt. Ja, du læste rigtigt.

Du har altid et tyndt lag slim i din næse og hals, og du sluger det dagen lang uden at vide det, ifølge Healthline.

Kirtler i din næse og hals er ansvarlige for at producere slim - en eller to liter af det dagligt - for at holde din næse og bihuler fugtige, fange støv og andre partikler, du indånder. Det skriver The Sun.

Det hjælper dig også med at bekæmpe infektioner, og det er her de irriterende forkølelser kommer ind.

"Slimet, der udgør en snottet næse, er faktisk en del af kroppens forsvarsmekanisme til at fange skadelige organismer og hjælpe os med at slippe af med dem," siger Sadik Al-Hassan, superintendent farmaceut hos Pilltime Bristol.

Hvad sker der, når man er forkølet?

Slimhinderne i din næse bliver betændte, når din krop kæmper mod en infektion, allergier eller kommer i kontakt med andre irriterende stoffer.

Dette vil medføre, at dit normalt tynde og vandige snot bliver tykkere, hvilket får din næse til at løbe.

Den tykkere slim kan gøre det sværere for bakterier at sætte sig i din næse, og den løbende næse gør, at din krop udstøder bakterier og andre unødvendige materialer fra din næse og bihuler.

Det er ikke kun forkølelse, der vil gøre din næse snottet - støv, pollen, skimmelsvamp, dyrehår og andre allergener kan også få dine kirtler til at producere overskydende slim, såvel som irriterende stoffer som tobaksrøg eller vand.

Betyder farven på snottet noget?

"De forskellige farver på dit snot kan faktisk fortælle dig, hvad der foregår," siger eksperten.

På en normal dag skal snottet være klart og vandigt. Dr. Raj Sindwani fra Cleveland Clinic i USA sagde, at dette skyldes, at det meste snot er en blanding af vand, opløste salte, proteiner og antistoffer.

Al-Hassan Sadik sagde, at hvid snot ofte betyder, at du har en mild infektion eller endda en allergi. 

Men hvis det skifter til gult eller lysegrønt, kan dette indikere en sandsynlig virusinfektion, der ikke kræver antibiotika.

Hvis du bemærker din snot er brun, rød eller ildelugtende, bør du kontakte din læge.