En næringsrig kost er afgørende for hjertets, blodkarrenes og hjernens sundhed, da cirka 25 procent af vores blodforsyning går til hjernen.
At spise fødevarer med højt indhold af mættet fedt og raffinerede kulhydrater - især ultraproducerede varer - kan skade blodkarrene i hjernen og øge risikoen for nedsat hjernefunktion, slagtilfælde og demens.
Det er også vigtigt at undgå for meget sukker. For meget sukker kan skade hjernens evne til at producere adenosintrifosfat (ATP), som giver energi til vigtige cellulære processer. Sukker kan desuden forårsage en stigning i insulinen og forstyrre hjernens stofskifte, hvilket kan påvirke den kognitive funktion.
Selvom kognitivt forfald ikke altid kan vendes, kan den rette kost være med til at bremse neurodegenerationen og mindske risikoen for Alzheimers sygdom.
Her er otte typer fødevarer, som neurologen Aaron S. Lord spiser hver dag - eller som minimum hver uge - for at holde sin hjerne sund:
Vild fisk
Frisk fisk, herunder især fede fisk, indeholder omega-3-fedtsyrer. Disse 'sunde' fedtstoffer har antiinflammatoriske egenskaber.
"Jeg elsker især laks, havaborre og hellefisk. Vælg helst vildtfanget og frisk fisk, da opdrætsfisk ofte fodres med ting, du ikke selv ville spise," lyder det fra neurologen ifølge New York Post.
Grønne bladgrøntsager
Bladgrønt er rigt på fibre, folat, lutein og betacaroten. Det kan f.eks. være grøntsager som bok choy, asparges eller broccolini, der er dampet eller sauteret med olivenolie, lidt salt og ristet hvidløg. Asparges tilføjer hurtigt fibre og fremmer en sund tarm, som også er godt for hjernen.
Tomater
Tomater er en fremragende kilde til lycopen, der er en kraftig antioxidant relateret til betacaroten. Antioxidanter er afgørende for hjernen, da de bekæmper inflammation og oxidativt stress. Du kan f.eks. bruge små tomater til salater, som sauce eller sammen med mozzarella og basilikum.
Valnødder og bær
"Valnødder er min foretrukne snack, der er god for hjernen - de har det højeste forhold mellem omega-3- og omega-6-fedtsyrer blandt nødder," fortæller Lord.
Han afslører også, at han spiser blåbær næsten hver morgen, da de er rige på flavonoider, som har antiinflammatoriske egenskaber og beskytter hjernen.
Olivenolie
Olivenolie er også en af hans favoritter. Denne olie er kendt for at være rig på enkeltumættede fedtsyrer, som sænker det 'dårlige' LDL-kolesterol og øger det 'gode' HDL-kolesterol. Den er ideel til madlavning, dressinger og dip —men undgå stegning ved høj varme.
Gurkemeje og ingefær
Gurkemeje indeholder curcumin, som er en antioxidant med antiinflammatoriske egenskaber, der muligvis kan bekæmpe amyloidplak, der er blevet sat i forbindelse med Alzheimers. Kombinér den med sort peber for bedre optagelse. Ingefær er også godt for hjernen og tilføjer masser af smag.
Kaffe og te
"Jeg drikker næsten dagligt te - det er tørrede planter, fyldt med gavnlige fytonæringsstoffer," siger eksperten.
Kaffe og te indeholder flavonoider og ofte koffein, som kan forbedre koncentrationen og hjælpe dig med at fokusere. Husk blot at indtage koffein med måde.
Hjemmelavet popcorn
Hvis du har lyst til noget lækkert og sjovt, er frisklavet popcorn en meget sundere snack end chips. Brug hele majskerner, lidt rapsolie og tilføj efterfølgende lidt olivenolie, næringsgær (giver smag af smør) og salt. Det er både billigt, tilfredsstillende og ikke alt for usundt.