Neurolog fraråder kvinder at spise det: Det kan fremskynde hukommelsestab

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Lisa Mosconi, ekspert i neurologi ved Harvard og direktør for Weill Cornell Women's Brain Initiative, har opdaget, at kvinders hjerner ældes anderledes end mænds, hvilket betyder, at deres vaner ikke bør være de samme.

Lige nu læser andre også

Risikoen for hukommelsestab stiger med alderen og bliver generelt mere synligt fra 60-årsalderen. Tidligere blev kvinders større tilbøjelighed til demens og hukommelsestab tilskrevet deres højere levealder.

Dog har forskning ledet af neurolog Lisa Mosconi afsløret, at forskelle mellem kvinders og mænds hjerner kan være en mere præcis forklaring.

Mosconi, der er ekspert i neurologi og direktør for Weill Cornell Women's Brain Initiative, har dedikeret sin karriere til at studere kvinders hjerner. Hun har især undersøgt, hvordan kosten påvirker hjernens sundhed.

I sin bog 'Brain Food' fremhæver hun vigtigheden af næringsstoffer, da 'hjernen bogstaveligt talt fungerer på basis af næringsstoffer'. Hun advarer dog også om, at nogle fødevarer kan fremskynde hjernens forfald.

Fem fødevarer, der bør undgås ifølge Lisa Mosconi

Efter mere end 20 års forskning har Mosconi identificeret fem typer fødevarer, der kan accelerere hukommelsestab og kognitiv forringelse.

Da disse fødevarer er både helt almindelige og velkendte, indgår de ofte i den daglige kost for mange, hvilket kan skade hjernens sundhed uden vores bevidsthed.

  1. Ultraforarbejdede fødevarer: Disse fødevarer indeholder mange tilsætningsstoffer, raffinerede fedtstoffer og sukkerarter, hvilket reducerer indtaget af essentielle næringsstoffer som protein og fibre. De findes i produkter som pizza, chips og sodavand. Ud over at påvirke hukommelsen er ultraforarbejdede fødevarer også forbundet med metaboliske sygdomme.

  2. Friterede fødevarer: Fødevarer, der tilberedes i store mængder olie - især med mættede eller transfedtsyrer - hæmmer blodcirkulationen. Når blodgennemstrømningen til hjernen reduceres, falder evnen til at lagre information.

  3. Store mængder sukker: Selvom glukose er en vigtig energikilde for hjernen, kan overdrevet sukkerindtag skade kognitive evner. WHO anbefaler maksimalt 6 teskefulde sukker om dagen.

  4. Kunstige sødestoffer: Selvom de markedsføres som et sundere alternativ, kan kunstige sødestoffer påvirke hjernen negativt. Ifølge Harvard-lægen Saurabh Sethi øger to eller flere light-sodavand dagligt risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

  5. Alkohol: Alkohol, ofte blandet med sukkerholdige eller sødede drikkevarer, bidrager til nedbrydningen af neuroner og øger risikoen for neurologiske sygdomme.

Ved at undgå disse fødevarer kan man bidrage til at opretholde en sund hjerne og reducere risikoen for kognitive lidelser - og det gælder især for kvinder, lyder det fra eksperten.

Anbefalet til dig