Nøgletal stiger: Nu smitter hver coronapatient endnu flere

08/9/20 13:25

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Tirsdag stiger kontakttallet i Danmark, oplyser Staten Serum Institut.

Tirsdag fortæller Statens Serum Institut, at et af de nøgletal, der har været i fokus siden coronavirussen først gik i udbrud, nu stiger igen. Det fortæller instituttet tirsdag eftermiddag. Der er talte om det såkaldte kontakttal, der fortæller noget om, hvor mange hver enkelte coronapatient i gennemsnit smitter. 

Det stigende kontakttal kommer oven på en periode, hvor antallet af smittede har været på vej op af. Særligt i Odense og København - samt de omkringliggende kommuner på Sjælland - har smitteantallet taget et nøk op ad. Således stod det tidligere tirsdag klart, at der i det seneste døgn er blevt konstateret 243 nye smittetilfælde her til lands. Mandag var det tal 230 nye, så der har været tale om et par dag, hvor tallet har været højt. 

Tirsdag faldt antallet af indlagte dog, så der nu er 28 indlagte på landets hospitaler og sygehus. Dette tal er ligeledes vigtigt, da antallet af nyindlagte er et af de tal, der - ifølge eksperterne - vil stige, såfremt virussen er ved at accelere ud af kontrol. 

Smitter flere 

Selvom antallet af nyindlæggelser falder, stiger kontakttallet som nævnt. Det betyder, at hver smittede med corona i gennemsnit nu giver smitten videre til endnu flere. Tirsdag eftermiddag fortæller Statens Serum Institut, at kontakttallet er steget fra 0,9 til 1,5. Det bekræfter instituttet over for nyhedsbureauet Ritzau. 

Stigningen betyder konkret, at hver smittede dansker nu i gennemsnit giver smitten videre til 1,5 andre. 

Mandag fortalte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde, at regeringen følger situationen nøje. De seneste dag er smitten skudt i vejret i henholdsvis Odense og Københanvn, derfor har myndighederne iværksat en hel række lokale tiltag. Håbet er, at disse vil bringe smitten ned ligesom man så i bl.a. Aarhus i august, da smitten også igen steg her.