Nu skal du bruge mundbind, når du skal til læge

03/04/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Nu skal du bruge maske, hvis du skal til lægen. Foto: Shutterstock
Sundhedsstyrelsen laver reglerne om i Danmark. Efter at have ment, at ansigtsmasker – de såkaldte mundbind – ikke var nødvendige, bliver de nu anbefalet i Danmark, hvis man skal til lægen. De praktiserende læger er nemlig bange for at blive smittebærere.

Mest læste i dag

Der er for mange læger i Danmark, der har coronavirus. Det siger Anders Beich, som er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin i et interview med DR.

“Der bør indføres en fast procedure om at samtlige patienter skal have mundbind på i venteværelset, inden de træder ind til lægen, for dermed at minimere risikoen for corona-smitte” siger lægeformanden til DR. Og den samme regel om mundbind skal også gælde for alle de praktiserende læger i mødet med patienten:

”De praktiserende læger er meget bekymrede for at blive smittet og for at blive smittebærere. Det er uholdbart, at vi ikke er i stand til at beskytte os bedre mod smitte og mod at blive smittebærere ved bare at bruge noget så simpelt som et mundbind til både patienten og lægen”, siger Anders Beich, der mener, at både læge og patient bør udstyres med et almindeligt mundbind, så de ikke kan smitte hinanden.

Han anbefaler også, at såvel borgerne som personalet på de danske plejehjem og i hjemmeplejen udstyres med et mundbind.

DR har også talt med professor i virologi Søren Riis Paludan fra afdelingen på biomedicin på Aarhus Universitet, der bakker lægeformanden op:

”Det vil kunne minimere smitterisikoen af de praktiserende læger og dermed også reducere risikoen for, at patienterne bliver smittede.”

”De ældre og de kronisk syge er jo blandt de mest sårbare patienter i forhold til corona, og det er jo samtidig dem, som kommer mest hos de praktiserende læger, ”siger han.

Dermed følger Danmark lige i hælene på USA, hvor reglerne bliver lavet om i næste uge. Det fortalte den amerikanske ’coronavirus task force’ i går, der leder kampen mod coronavirussen i USA fra Det Hvide Hus. Her vil man anbefale alle amerikanere at bære mundbind, når de går udenfor hjemmet.

Og hermed er en tradition, der er meget udbredt i Asien kommet til vores del af verden.

Men vil den ændre vores vaner for altid? Det har POV’s USA-korrespondent, Annegrethe Rasmussen, skrevet om til weekenden her.

 

Anbefalet til dig