Ny forskning afslører kræftfremkaldende stof i populær drik

Af: Alberte B. C.

|

07/01/2025

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er den så sund, som du tror?

Lige nu læser andre også

Salget af plantebaserede drikke er steget eksplosivt gennem det seneste årti.

Havre-, mandel- og sojadrikke er blevet foretrukne alternativer for mange, der ønsker at undgå komælk.

Men ny forskning fra Københavns Universitet stiller spørgsmålstegn ved sundheden ved de populære plantedrikke.

En gennemgang af 10 forskellige plantedrikke, sammenlignet med komælk, har afsløret, at plantedrikkene langt fra er lige så næringsrige som almindelig mælk. Sådan skriver Ekstra Bladet.

"Men hvis man vil have noget ordentlig næring og tror, at plantedrikke her kan erstatte komælk, tager man altså fejl," lyder det fra Marianne Nissen Lund, professor ved Institut for Fødevarevidenskab.

Kræftfremkaldende stof fundet

En særlig opdagelse i undersøgelsen vækker opsigt.

Under produktionen gennemgår plantedrikkene en UHT-varmebehandling, der forlænger holdbarheden, men som også kan føre til dannelse af akrylamid – et kræftfremkaldende stof.

Stoffet, der normalt findes i stegte og bagte fødevarer som pommes frites og småkager, blev overraskende fundet i fire drikke baseret på mandler og havre.

"Vi var overraskede over at finde akrylamid, fordi det normalt ikke er i flydende produkter. En af kilderne er sandsynligvis de ristede mandler, der er brugt i det ene produkt," forklarer Marianne Nissen Lund.

Niveauerne er lave og udgør ikke i sig selv en risiko, men hvis man indtager akrylamid fra flere kilder, kan det samlede niveau blive sundhedsskadeligt, advarer forskerne.

Hvad betyder det for dig?

Mens plantedrikke fortsat kan være et klimavenligt alternativ, understreger forskerne vigtigheden af at være opmærksom på deres ernæringsmæssige begrænsninger og potentielle sundhedsrisici.

Anbefalet til dig