Ny forskning: Disse populære fødevarer kan give tidlige symptomer på Parkinsons

Af: Mie M.B

|

08/05/2025

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ikke kun kroppen der tager skade af denne fødevare

Lige nu læser andre også

Hvis du er typen, der ofte rækker ud efter en sodavand, en færdigret eller en pose snacks, så er der måske grund til at tænke sig om en ekstra gang. Ny forskning peger nu på, at det ikke kun er vægten og energiniveauet, der kan lide skade – men også din hjerne. Det fortæller The New York Post.

Et stort, langsigtet studie med næsten 43.000 deltagere uden Parkinsons viser, at et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer (UPF) markant øger risikoen for at udvikle tidlige symptomer på sygdommen. Deltagerne, med en gennemsnitsalder på 48 år, blev fulgt i op til 26 år og gennemgik jævnligt helbredsundersøgelser, kostregistrering og spørgeskemaer.

Fødevaregruppen UPF dækker blandt andet over sodavand, industrifremstillede snacks, søde drikke, kager, pølser, saucer og pålæg. Studiet viser, at personer, der dagligt spiste 11 eller flere portioner af disse produkter, havde 2,5 gange højere risiko for at udvise mindst tre af de tidlige tegn på Parkinsons – såsom søvnforstyrrelser, depression, træthed, lugtetab og nedsat evne til at opfatte farver.

Kun ét symptom viste ikke tydelig sammenhæng: forstoppelse.

Studiets hovedforfatter, Dr. Xiang Gao, siger: "Vores forskning viser, at det at spise for meget forarbejdet mad som søde sodavand og færdigpakkede snacks kan fremskynde de tidlige tegn på Parkinsons sygdom."

Selvom forskerne understreger, at der stadig er behov for mere dokumentation, peger de på, at det er en god idé at skrue ned for det stærkt forarbejdede og i stedet gå efter hele og næringsrige fødevarer for at beskytte hjernens sundhed på lang sigt.

Anbefalet til dig