Kræft er en sygdom, hvor celler i en bestemt del af kroppen vokser og formerer sig ukontrolleret. Disse kræftceller invaderer derefter og ødelægger omgivende sundt væv, herunder større organer.
Lejlighedsvis kan kræft begynde i en del af kroppen, men derefter begynde at sprede sig til andre områder - dette er kendt som metastaser.
En ny undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet The Lancet, har fundet de største livsstilsrisikofaktorer for kræft.
Ifølge undersøgelsen kunne 44,4 % af alle kræftdødsfald tilskrives risikofaktorer, der kan forebygges. I forskningen blev rygning, alkoholindtagelse og fedme fundet at være de største risikofaktorer i året 2019. Det skriver Mirror
Rygning tog føringen som den største risikofaktor, der tegnede sig for 33,9%, baseret på forskning på 10 millioner mennesker, der var døde af kræft.
"Kræftbyrden er fortsat en vigtig folkesundhedsudfordring, der vokser i omfang rundt om i verden," sagde co-senior forfatter af undersøgelsen, Christopher Murray.
Lad os se nærmere på de tre største risikofaktorer.
Rygning
Rygere er 15 til 30 gange mere tilbøjelige til at få lungekræft eller dø af det end folk, der ikke ryger, advarer Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Dette inkluderer også dem, der kun ryger et par cigaretter om dagen eller ryger lejlighedsvis.
Kemikalier fra cigaretter beskadiger DNA og gør det også sværere for celler at reparere eventuelle DNA-skader. Rygning skader også de dele af DNA, der beskytter os mod kræft.
Fedme
Ifølge Cancer Research UK viser "robuste videnskabelige beviser, at overvægt eller fedme øger risikoen for 13 forskellige typer kræft".
Fedme øger risikoen for følgende kræftformer:
Bryst og tarm (to af de mest almindelige kræfttyper)
Bugspytkirtel, spiserør og galdeblære (tre af de sværeste at behandle kræftformer)
Livmoder og æggestokke
Nyre, lever og øvre mave
Myelom (en type blodkræft)
Meningiom (en type hjernetumor) Skjoldbruskkirtel
Alkohol
Alkohol kan forårsage syv forskellige former for kræft – herunder bryst-, mund- og tarmkræft.
"Alkohol bliver nedbrudt til et skadeligt kemikalie og kan også påvirke vores krops kemiske signaler, hvilket gør kræft mere tilbøjelige til at udvikle sig," siger Cancer Research.
"Alkohol bliver nedbrudt til et skadeligt kemikalie og kan også påvirke vores krops kemiske signaler, hvilket gør kræft mere tilbøjelige til at udvikle sig," tilføjede Sundhedsorganisationen.