Øreekspert forklarer: Her er de 6 almindelige fejl, der skader din hørelse

23/9/22 07:45

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Beskyttelse af dine ører er ikke noget, der måske er i højsædet, når det kommer til dit helbred.

Men de er altså en del af en nøglesans, og uden at de fungerer korrekt, ville du have svært ved at høre. I de fleste tilfælde er der mange, der ikke lægger mærke til deres ører, før det er for sent.

Nu har en ekspert advaret om, at mange mennesker er uvidende om, at deres hverdagsvaner kan kompromittere den fremtidige kvalitet af deres hørelse. Det skriver The Sun.

1. Fjerne ørevoks

Eksperten Katie sagde, at du bør undgå at fjerne ørevoksen med vatpinde, da ørerne faktisk er selvrensende. Katie, som er leder hos høreapparatudbyderen ReSound, sagde, at det mest almindelige værktøj, folk bruger, er en vatpind. Hun sagde dog, at det faktisk kan gøre mere skade end gavn.

Hun forklarede, at de faktisk kan skubbe ørevoks dybere ind i øret, hvilket får det til at opbygge sig længere inde i øregangen.

2. Hovedtelefoner

De fleste af os bruger nu hovedtelefoner til dagligt, hvad enten det er for at besvare opkald eller for at lytte til vores yndlingskunstnere. Katie sagde, at ethvert lydniveau over 85dB kan være skadeligt for ørerne, især hvis ørerne udsættes for det i en længere periode.

"En person, der lytter til musik gennem hovedtelefoner med en maksimal lydstyrke, er 100 til 110dB, og at gøre dette i lange perioder kan føre til betydeligt høretab. Det anbefales at ikke bruge hovedtelefoner i mere end en time ad gangen og sikre, at der holdes 15 minutters pauser," sagde hun.

3. Rygning og alkohol

Omkring 70 procent af rygerne har større risiko for at udvikle høretab. Sideløbende med dette sagde Katie, at overarbejde og alkoholforbrug i store mængder, over en længere periode også kan bidrage til en hørenedsættelse, da der kan opstå skader på hjernens centrale auditive cortex.

4. At være inaktiv

Motion er vigtigt for at få blodet til at flyde rundt i menneskekroppen, og det inkluderer en persons ører, fremhævede Katie.

"At have en god cirkulation holder iltniveauet oppe og holder de indre dele af ørerne sunde, hvorfor det at være inaktiv kan være skadeligt for en persons øresundhed."

5. Stress

Stress påvirker os på mange forskellige måder, og du vil måske blive overrasket over at vide, at det også kan påvirke din hørelse. Katie forklarede, at dette skyldes, at høje niveauer af stress får kroppen til at gå i kamp eller flugt-tilstand.

"Dette fylder kroppen med adrenalin og øger presset på dine nerver, blodgennemstrømning og kropsvarme, som kan komme op til ørerne. Stress kan også øge tinnitussymptomer, som kan være meget distraherende for dem, der oplever det," sagde hun.

6. Høreværn

Hvis du arbejder på et støjende sted, så skal du som regel bruge en form for beskyttelse såsom ørepropper eller støjreducerende høretelefoner. Katie tilføjede: "Enhver, der arbejder med byggeri, musik, natklubber, kører ambulancer eller på jernbaner, bør være ekstremt bevidste om deres ører og bære tilstrækkelig beskyttelse."

For at holde styr på din hørelse anbefalede Katie at sørge for at få tjekket dine ører.