Pas på når du spiser stegt flæsk med persillesovs: Kan koste dig dyrt

Af: Mie M.B

|

24/04/2025

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den populære ret kan give store skader i din krop

Lige nu læser andre også

Stegt flæsk, hårdt slik og groft brød med kerner lyder måske som klassiske danske lækkerier. Men ifølge forsikringsselskabet Topdanmark gemmer disse madvarer også på en uventet risiko: De er nemlig blandt de hyppigste årsager til skader på tænderne. Det fortæller B.T.

Topdanmark har det seneste år oplevet en markant stigning i antallet af tyggeskader, hvilket har sat tydelige spor i selskabets ulykkesstatistik. Tyggeskader udgjorde i 2024 næsten en fjerdedel af alle skader, der blev anmeldt under ulykkesforsikringen – en markant stigning i forhold til året før. 

Forklaringen skal findes i en ændring fra efteråret 2023, hvor selskabet valgte at inkludere tyggeskader i deres ulykkesdækning. Ifølge Rasmus Ruby-Johansen, der er skadesdirektør i Topdanmark, har det været en populær tilføjelse blandt kunderne. Men han opfordrer samtidig danskerne til at tænke sig om, når de sætter tænderne i hårde fødevarer.

Det gælder især sprødstegt flæsk, bolsjer og brød med hårde kerner, som går igen i mange skadesanmeldelser. Ruby-Johansen understreger vigtigheden af at bruge sin sunde fornuft – og fraråder for eksempel på det kraftigste at åbne ølflasker med tænderne.

Men selvom forsikringen dækker, er det ikke en blankocheck. For at få fuld erstatning kræver Topdanmark, at man har passet godt på sine tænder. Det betyder blandt andet, at man skal kunne dokumentere regelmæssige tandlægebesøg, og at tænderne i øvrigt er i rimelig god stand.

Anbefalet til dig