Personer der bliver 100 år gamle drikker alle den samme drik 'flere gange om dagen'

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Læger har fundet ud af, at personer, der lever til de bliver 100 år, ofte drikker en populær varm drik 'flere gange om dagen'.

Lige nu læser andre også

Forskere, der studerer de blå zoner - regioner, hvor en betydelig del af befolkningen lever længere end 100 år - forsøger at afdække hemmelighederne bag lang levetid. De har opdaget, at livsstilsvaner såsom kost, motion, hvile og sociale relationer - ud over genetik - kan bidrage til et længere liv.

Ifølge Dr. Krzysztof J. Filipiak, der er kardiolog ved International Society of Cardiovascular Pharmacotherapy, er det almindeligt for personer, der bor i disse zoner, at drikke kaffe regelmæssigt. Han bemærker især, at de drikker espresso, skriver det britiske medie SurreyLive.

Espresso stammer fra Milano og har eksisteret i mere end et århundrede. Dets navn kommer fra 'presset kaffe', da bryggeprocessen involverer, at vand presses gennem kaffebønnerne under meget højt tryk. Dette resulterer i en langsommere filtreringsproces end ved almindelig kaffe.

Dr. Filipiak observerede, at beboerne i Sardinien, der er kendt for at være en blå zone, drikker flere espressoer dagligt. Han bemærkede dog, at de ikke tilsætter sødestoffer såsom honning eller sukker, skriver Bristol Live.

Lægen forklarer, at drikken indeholder polyfenoler, der er en kendt antioxidant. Polyfenoler menes også at have antiinflammatoriske egenskaber og potentielle fordele for hjerte-kar-sundheden. Deres tilstedeværelse forbindes ofte med en reduceret risiko for forskellige kroniske sygdomme.

En undersøgelse fra 2021 fremhævede kaffens sundhedsmæssige fordele og noterede: "Kaffe indeholder molekyler relateret til menneskers sundhed, nemlig polyfenoler, der besidder en bred vifte af farmakologiske funktioner, og deres indtag er forbundet med en reduceret risiko for tyktarmskræft."

Forskerne fandt desuden, efter at have testet forskellige kaffetyper på menneskelige enzymer: "Kaffe viste sig at have antiinflammatoriske og antioxidative egenskaber. Faktisk hæmmede kaffens indhold intracellulære reaktive iltarter og proinflammatoriske processer, hvilket potentielt kan have en beskyttende effekt mod kræftudvikling i tyktarmsceller."

Anbefalet til dig