En diæt, der er elsket af influencere og kendisser i hele verden, herunder den kendte podcastvært Joe Rogan, kan udløse en alvorlig nyresygdom, lyder det i en advarsel fra amerikanske læger.
De sociale medier er fyldt med profiler, der promoverer den såkaldte carnivore-diæt, hvor tilhængere primært eller udelukkende spiser animalske fødevarer som bøf, æg og smør. Fortalere hævder, at diæten har givet dem store sundhedsmæssige fordele, herunder vægttab og lindring af maveproblemer.
Men læger fra Indiana University School of Medicine advarer nu om, at diæten kan øge risikoen for smertefulde nyresten, som er stenlignende klumper i nyrerne, der dannes af overskydende affaldsstoffer.
I nogle tilfælde kan store sten blokere urinstrømmen og føre til livstruende infektioner og risiko for blodforgiftning (sepsis).
En skræmmende historie
Lægerne slog alarm efter en nylig sag, hvor en patient fulgte diæten efter at have set den anbefalet på YouTube, hvilket endte med at få alvorlige komplikationer for manden.
I en artikel i The American Journal of Clinical Nutrition beskrev de, hvordan den 68-årige mand tabte 13 kg ved kun at spise kød. Men efter et år afslørede en række undersøgelser, at hans krop var begyndt at danne nyresten.
Analyser viste, at han havde øget risiko for alle tre hovedtyper af nyresten: Calciumoxalat, Calciumfosfat og Urinsyresten. Disse var nu på niveauer, der var 'forenelige med stenudvikling'. Det skriver det britiske medie Daily Mail.
Lægerne fik ham til at opgive carnivore-diæten og gav ham medicin mod urinsyregigt - den tilstand, han oprindeligt forsøgte at behandle med diæten. Et år efter han stoppede, var han fri for nyresten.
Lægerne advarer derfor om, at diæten skaber en perfekt grobund for nyresten:
"På grund af det høje indtag af animalsk protein, fraværet af mejeriprodukter og udelukkelsen af frugt og grøntsager skaber diæten optimale betingelser for udvikling af nyresten," siger de.
De påpeger også, at der mangler forskning i sikkerheden og effektiviteten af ekstreme diæter som denne.
Kød og nyresten - en farlig kobling
Der er omfattende videnskabelig dokumentation for, at et højt indtag af kød øger risikoen for nyresten ved at hæve urinsyreniveauet i kroppen. Det sure miljø, som skabes af den proteinrige kost, hjælper affaldsstoffer med at krystallisere, hvilket danner nyresten.
Samtidig tyder nyere forskning på, at en fiberrig kost - som carnivore-diæten bestemt ikke er - kan nære tarmbakterier, der hæmmer dannelsen af nyresten.
Nyresten er relativt almindelige og rammer cirka én ud af ti personer. Mænd er mere tilbøjelige til at udvikle dem end kvinder, og de diagnosticeres oftest hos personer mellem 30 og 60 år.
Mange nyresten udskilles gennem urinen uden problemer, men hvis de bliver store, kan de forårsage stærke smerter og kræve medicinsk behandling. Bliver de ikke behandlet, kan de føre til alvorlige komplikationer og dramatisk øge risikoen for livstruende infektioner.
Advarsler om carnivore-diæten vokser
Diæten har vundet stor popularitet på sociale medier, hvor videoer om emnet har fået over en milliard visninger på TikTok. Joe Rogan og Jordan Peterson har offentligt rost diæten for dens positive effekter på både fysisk og mental sundhed.
Men efterhånden som populariteten er steget, er forskningen i de potentielle farer også taget til. En undersøgelse fra 2023 viste blandt andet, at personer, der spiser blot to portioner kød om ugen, har øget risiko for type 2-diabetes.
En undersøgelse fra Harvard, der fulgte over 200.000 personer i næsten 40 år, har derudover også vist, at de personer, der spiste mest rødt kød, havde en 62 procent højere risiko for diabetes end de personer, der spiste mindst.
Forskning fra Oxford University har også vist, at højere indtag af kød øger risikoen for hjertesygdomme med 18 procent for hver ekstra 50 gram rødt kød om dagen.
Et særligt skræmmende tilfælde involverede en mand, der i en periode havde fulgt den populære carnivore-diæt, der endte med at udvikle så høje kolesterolniveauer, at fedt begyndte at sive ud af hans hænder.
Eksperter advarer også om, at personer, der kun spiser kød, kan risikere både skørbug og kræft, eftersom diæten mangler vigtige næringsstoffer som C-vitamin og fibre.