Kokosvand kan potentielt gøre mere end bare at slukke din tørst. Det kan muligvis også hjælpe med at forebygge en sygdom, der øger risikoen for kræft. Det har en ny undersøgelse konkluderet.
Eksperter mener, at den syrlige drik har potentiale til at holde symptomerne på ulcerøs colitis - en kronisk inflammatorisk tarmsygdom, der kan føre til tyktarmskræft - under kontrol.
"Selvom undersøgelsen kun var for patienter med ulcerøs colitis, kan det være et mildt, fødevarebaseret redskab til at støtte tarmens sundhed med din læges vejledning," sagde Dr. Kunal Sood på Instagram i en kommentar til resultaterne ifølge Daily Mail.
Ulcerøs colitis er en langsigtet tilstand, hvor tyktarmen og endetarmen bliver betændte, hvilket forårsager smertefulde sår på slimhinden i tyktarmen.
Almindelige symptomer på sygdommen inkluderer invaliderende diarré, svære mavesmerter, træthed og vægttab. Symptomerne kan også forværres og påvirke andre dele af kroppen, hvilket forårsager hævelse af fedtvæv under huden, smertefulde led og endda svækkede knogler.
Forskerne fra All India Institute of Medical Sciences analyserede 97 patienter med mild til moderat ulcerøs colitis for at undersøge, om kokosvand ville have antiinflammatoriske virkninger på patienternes mikrobiom.
De fandt, at indtagelse af 400 ml kokosvand om dagen i otte uger førte til højere forekomster af klinisk remission - hvor symptomerne mindskes, så de næsten er væk - sammenlignet med et placebo.
"Forskerne fandt også, at det ændrede tarmmikrobiomet, ved at øge de gavnlige bakterier, mens inflammatoriske bakterier blev reduceret," sagde Dr. Sood, som ikke var involveret i undersøgelsen, i en video delt på Instagram.
"Dets høje kaliumindhold og antimikrobielle peptider kan spille en rolle i denne effekt."
Patienter med ulcerøs colitis har en øget risiko for tyktarmskræft, og risikoen bliver mere alvorlig, jo længere en patient har levet med sygdommen. At leve med sygdommen i 30 år kan øge risikoen for tyktarmskræft med 18 procent, viser undersøgelser.
Men nu siger forskerne, at det at drikke bare 400 ml kokosvand dagligt kan hjælpe med at håndtere symptomerne og forebygge den dødelige sygdom.
Kokosvand er blevet meget populært de seneste år på grund af de formodede sundhedsmæssige fordele som en naturlig kilde til elektrolytter, vitaminer og mineraler. Desuden er det også muligt at købe kokosvand i de fleste danske supermarkeder til fornuftige penge.
Vandet er den klare substans, der findes inde i grønne, umodne kokosnødder, og bare én kop af det siges at indeholde imponerende 600 mg kalium. Ifølge det britiske sundhedsvæsen bør voksne sigte efter at få omkring 3.500 mg kalium om dagen.
Dette essentielle mineral hjælper med at opretholde væske- og natriumniveauer, hvilket reducerer inflammation i kroppen. Kokosvand indeholder også høje niveauer af antioxidanter, som kan hjælpe med at neutralisere oxidativt stress, der fører til celleskader.