Populært hudplejetrick hitter på sociale medier - men nu advarer læge mod det

Sundhed
Foto: TikTok
Foto: TikTok
Naturlige hudplejemidler er det helt store hit for tiden - men går folk for langt? En læge advarer nu mod et nyt hudplejetrick, der florerer på de sociale medier.

Lige nu læser andre også

Man kan finde et væld af videoer på TikTok og Instagram, der handler om hudpleje. I de seneste måneder er der i høj grad kommet fokus på at bruge 'naturlige hudplejemidler'.

Det har medført, at ingredienser, der normalt bruges i køkkenet, er blevet fremhævet til pleje at huden. Desværre er det langt fra alle tips og tricks fra de sociale medier, der rent faktisk virker. I nogle tilfælde kan de være decideret skadelige.

F.eks. er det ingen hemmelighed, at olivenolie kan bruges til rigtig meget i køkkenet. Her kan det bruges til alt fra stegning til salatdressing. Men flere og flere influencere er begyndt at brugen olien til et helt andet formål, som de færreste havde set komme.

På det seneste er der opstået en trend på sociale medier kaldet 'oil gritting', der i al sin enkelthed går ud på at gnide forskellige væsker på huden i ansigtet i håb om at fjerne urenheder og hudorme. Dette kan være kemisk infunderede skønhedsprodukter, men mange bruger oliven- og rapsolier til formålet.

Det nye 'trick' er endda blevet promoveret af olivenolieproducenten Hermus, der forhandler sine produkter på det amerikanske marked. For nylig delte de en guide på TikTok, der viser, hvordan man kan bruge olivenolie til at rense uden.

"Olierensning er virkelig effektivt til at trække urenheder ud af huden. Du skal blot påføre en smule olivenolie på tør hud og gnide det ind i huden i cirka 20 minutter," siger de i videoen ifølge Mirror.

"Derefter bruger jeg en ansigtsrens og gnider det ind i huden. Du vil bogstaveligt talt føle alle hudormene og små bumser komme ud. For de bedste resultater, skal du gøre det en gang om ugen for virkelig at eksfoliere din hud."

Hermus er bestemt ikke alene om at have anbefalet denne metode, men i kommentarsporet under videoen ser man, at der er delte meninger om metoden og dens effektivitet.

"Jeg fik mere akne fra dette," lød det fra en bruger.

"Jeg renser også med olie, men med et virkelig beskidt ansigt," skrev en anden.

"Brug ikke olivenolie, folkens. Det tilstopper jeres porer. I kan bruge rensende olier, der har olivenolie, som er behandlet ordentligt, men ikke ægte olie," skrev en tredje.

"Rens aldrig huden med olivenolie! Det er ikke formuleret til brug på huden," kommenterede en fjerde.

Og ifølge Dr. Lawrence Cunningham, pensioneret læge og sundhedsekspert ved UK Care Guide, er det værd at holde sig fra det. Han fortæller, at det er 'mere en myte end virkelighed', og at det endda kan være skadeligt for din hud.

"Selvom disse olier er kendt for deres fugtgivende egenskaber, er jeg ikke bekendt med nogen videnskabelig evidens, der støtter påstanden om, at de kan fjerne hudorme effektivt. Selvom naturlige ingredienser kan være fristende, er ikke alle egnede til ansigtspleje," sagde han til Mirror.

Hudorme er en type akne, der dannes, når porerne i huden tilstoppes med døde celler og overskydende olie. De kan opstå overalt, men de er især almindelige på næsen på grund af dens høje koncentration af olieproducerende kirtler.

Med dette in mente hævder Dr. Cunningham, at det at tilføje ekstra olie ovenpå kun kan forværre problemet med hudorme, selvom det kan virke til at 'fugte og skabe en barriere på huden'.

"Der er risici forbundet med at bruge olier som oliven- og rapsolie på ansigtet. Jeg har set tilfælde, hvor patienter har udviklet kontaktdermatitis og forværret akneudbrud som følge af at bruge disse olier. Disse olier er comedogene, hvilket betyder, at de let kan tilstoppe porer og øge risikoen for akne," sagde han.

"Desuden kan personer med følsom hud opleve irritation eller allergiske reaktioner. Disse olier er ikke raffineret til kosmetisk brug, hvilket betyder, at de indeholder urenheder, der kan være skadelige for huden."

Hvis du ønsker at bekæmpe dine hudorme på effektiv vis, så har Dr. Lawrence et godt forslag til, hvordan du kan gøre det. Ifølge ham bør fokus nemlig være på regelmæssig rensning og eksfoliering. Hertil skal du vælge produkter specifikt til din hud og tage hensyn til dens fedtindhold, tørhed og følsomhed.

"Jeg har i årenes løb observeret betydelige forbedringer hos patienter, der følger en konsekvent hudplejerutine tilpasset deres specifikke hudtype. Det er altid bedst at konsultere en dermatolog og få et specifikt regime, der adresserer individuelle problemer og tilstande," sagde han.

"Jeg vil tilføje, at det er afgørende at nærme sig hudpleje med forsigtighed. Især når man overvejer hjemmemidler eller tendenser, der promoveres på sociale medier som TikTok."

Anbefalet til dig