Professor afslører: Derfor bør du virkelig ikke pille næse

Af: Ida Hansson

|

02/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er muligvis en forholdsvis uskyldig 'aktivitet' (dog ikke så hygiejnisk), men den kan faktisk øge risikoen for at udvikle en neurologisk tilstand senere i livet.

Mest læste i dag

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt gjort det. Lige hurtigt at pille når man tror ingen kigger. 

Men selvom det måske ikke ser ud til at være andet end en temmelig harmløs - men grov - vane, viser det sig, at det kan rumme nogle ret skræmmende risici at pille næsen.

Dette er blevet skitseret af professor St. John, lederen af ​​Clem Jones Center for Neurobiology and Stem Cell Research ved Griffith University i Queensland, Australien.

Professoren gik på TikTok for nylig for at påpege de ukendte risici, der følger med at pille din næse, og forklarede: "At pille din næse eller plukke hårene fra din næse er sandsynligvis ikke en god idé, især hvis du ikke ønsker at få Alzheimers sygdom.

"Hvis du beskadiger næseslimhinden, kan du øge, hvor mange bakterier der kan gå op i din hjerne."

Professor St John henviste derefter til et dokument, som universitetet havde offentliggjort tidligere i år, som viste at, at denne bestemte bakterie faktisk kan bidrage til at udvikle Alzheimers sygdom.

Undersøgelsen viser, at når først bakterierne er i centralnervesystemet, reagerer hjernens celler inden for få dage ved at deponere beta-amyloidpeptid, kendetegnende bakterie for Alzheimers sygdom.

Efter flere uger fandt undersøgelsen også, at adskillige genveje, der vides at være involveret i Alzheimers sygdom, blev dramatisk aktiveret.

Selvfølgelig vil du ikke udvikle Alzheimers sygdom fra den ene dag til den anden ​​bare af at pille næse hist og her – men det er bestemt klogt at forsøge at komme ud af vanen for at forhindre den øgede risiko for, at den udvikler sig senere i livet. Det skriver LADbible.

Anbefalet til dig