Sådan påvirkes din krop af hedebølge

Af: Ida Hansson

|

25/07/2023

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Store dele af verden koger, og det kan have store konsekvenser for dit helbred.

Lige nu læser andre også

Temperaturer fortsætter med at sætte rekorder i hele USA og store dele af Europa - og den ekstreme varme kan have en livstruende indvirkning på din krop.

Mere end en tredjedel af amerikanerne var under ekstrem varmeadvisering og diverse advarsler i løbet af den seneste uge, da en voldsom hedebølge hærgede store dele af nationen.

Metrologer sagde, at den langvarige hedebølge er ekstremt farlig, især for børn, ældre mennesker, hjemløse og andre sårbare befolkningsgrupper.

"Overdreven varme er den førende vejrrelaterede dræber i USA," advarer National Weather Service. Nogle hospitaler oplever allerede en stigning i varmerelaterede sygdomme. Det skriver CBS News.

Her er hvad du skal vide om, hvordan varme påvirker din krop og dit helbred:

Hvorfor er ekstrem varme så risikabelt?

Udsættelse for overdreven varme kan have vidtrækkende indvirkninger på enhver, lige fra varmenes direkte påvirkning på kroppen til forværring af allerede eksisterende helbredsproblemer.

"Hurtige stigninger i temperatur begrænser kroppens evne til at regulere temperaturen og kan resultere i en kaskade af sygdomme, herunder varmekramper, varmeudmattelse, hedeslag og hypertermi. Ekstreme temperaturer kan også forværre kroniske tilstande, herunder kardiovaskulær, respiratorisk og cerebrovaskulær sygdom og diabetes-relaterede tilstande," står der på World Heath Organisationens hjemmeside.

Hvordan nedbrydes din krop i varmen?

"Det, der sker i ekstrem varme er, at din krop "prøver at kompensere," sagde Dr. Tochi Iroku-Malize, læge og formand for American Academy of Family Physicians, til CBS News.

Din krop begynder at blive varmere, den overophedes, og når den forsøger at regulere sig selv, kan den føre til forskellige ting - den første af dem er vi alle bekendt med: sved.

Men efterhånden som varmen skrider frem, kan der opstå andre symptomer, såsom feber, muskelkramper eller svaghed, bleg eller kold hud, forhøjet puls og kvalme.

Det er tegn på, at du oplever varmeudmattelse, som hurtigt kan blive endnu farligere, når din feber stiger.

"På dette tidspunkt begynder dit system at lukke ned, så du ikke sveder, du vil få problemer med at trække vejret, du kan besvime, du kan få anfald," siger Iroku-Malize om hedeslag.

Hvordan påvirker fugtig varme den menneskelige krop anderledes end tør varme

Kombinationen af ​​høje temperaturer og luftfugtighed kan være særligt farlig. Varme, tørre omgivelser tillader sved at fordampe, hvilket giver kroppen mulighed for at afkøle sig selv. Der er dog grænser for, hvor meget folk kan svede, og de højere temperaturer betyder, at kroppen får mere varme.

Forskere, der har undersøgt grænserne for, hvor meget varme mennesker kan tåle, bemærker, at selv mindre ekstreme temperaturer med højere luftfugtighed kan belaste hjertet og andre kropssystemer.

Konklusion? Lige meget hvad, forbliv hydreret og forsøg at reducere din tid i varmen.

Anbefalet til dig