Sådan undgår du smitte fra corona og andre vira

30/01/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Foto: pressefoto
Ordentlig håndhygiejne er afgørende, hvis du skal undgå at blive smittet med den kinesiske corona-virus – fuldstændig ligesom ved influenza og andre forkølelsesvira, lyder rådet fra ekspert.

Mest læste i dag

Den kinesiske coronavirus er på kort tid blevet verdensberømt og med god grund. Frygten for en global sygdomsepidemi stiger i takt med antallet af dødstilfælde og sygdomsramte.

Der er endnu ikke påvist tilfælde i Danmark, men hvis vi skulle komme dertil, er det bedste råd at følge de retningslinjer, der udsendes fra de danske myndigheder, samt af have fokus på hygiejnen, lyder det fra Maria Brix Balle, der er biolog ved hygiejnevirksomheden Initial.

”Corona-virus er i virkeligheden et almindeligt kendt forkølelsesvirus, som vi normalt bliver smittet med i løbet af vinteren. Det særlige ved det kinesiske corona-virus er, at den er muteret, så vores kroppe har sværere ved at bekæmpe det. Vi bør derfor så vidt muligt undgå smitte, men det er i bund og grund fuldstændig det samme råd, som gælder ved almindelige vira; god hygiejne, særligt god håndhygiejne,” siger Maria Brix Balle fra Initial.

Vask hænder og luft ud

Hvis man vil mindske risikoen for smitte med corona-virus og andre forkølelsesvira som influenza, hvor det nu er højsæson, bør man følge nogle simple råd for god hygiejne.

”Nøglen til at undgå smitte med forskellige vira er især god håndhygiejne, da det oftest er via hænderne, at vi smitter os selv og hinanden. Man skal altså huske jævnligt at anvende hånddesinfektion – særligt af typen der beskytter i længere tid – og at vaske sine hænder. Det er også vigtigt med ren luft. Vi bliver oftere syge om vinteren, fordi vi er mange samlet inden døre og dermed mere udsatte for de vira og partikler, der florerer i luften. Vi må derfor ikke glemme at udskifte luften jævnligt, selvom det er koldt,” siger Maria Brix Balle fra Initial.

Sådan begrænser du risikoen for at blive smittet (eller smitte andre)

  • Vask hænder jævnligt
  • Brug hånddesinfektion – helst én type, der holder i mange timer
  • Luft hyppigt ud. På den måde udskifter du luften, så I ikke sidder i den samme luft hele dagen
  • Sørg for god køkkenhygiejne
  • Nys ikke ud i åbne rum, men i ærmet eller en serviet
  • Undgå kontakt med personer med akutte symptomer på luftvejssygdomme

 

Anbefalet til dig