Slår fast: Dette er afgørende i kampen mod Omikron

Foto: Shutterstock

Simple råd kan have en afgørende effekt.

Omikron mutationen spreder sig hastigt over hele verden.

Flere mener, at den er bedre til at undgå vaccinernes dækning mod smitte, Så hvordan i alverden beskytter vi os bedst mod klodens nye viruspestilens, omikron - ud over ved at  booste vores immunforsvar med et tredje vaccinestik?

Svaret er faktisk ikke den helt store raketopfindelse. En stigende mængde tung data peger på, at masker, især de tætteste af slagsen, er det optimale svar.

Det står dog ikke alene. Sammen med hyppig udluftning inden døre og god afstand til andre mennesker er det alle 3 råd, som effektivt og nemt vil mindske risikoen for at blive smittet med omikron.

Dette er afgørende 

Seneste studie på området kommer i det tyske videnskabsmedie, PNAS, og her er man kommet frem til følgende ting: 

1: Hvis du er uvaccineret og står i et uventileret rum uden mundbind i en afstand på tre meter fra en covidsmittet person, som heller ikke bærer mundbind, vil du med næsten 100 procent sikkerhed blive smittet i løbet af bare få minutter - hvis den smittede vel at mærke er inficeret med den fortsat fremherskende deltavariant af coronavirus og har en høj virusmængde i sin udåndingsluft.

2: Hvis begge i stedet bærer ganske almindelige billige mundbind (typisk den blå type I eller II), som sidder stramt og tætsluttende på ansigtet, kan der være op mod ti procent risiko for, at den uvaccinerede bliver smittet i løbet af 20 minutter.

3: Hvis begge i stedet går med mundbind af den ekstra velbeskyttende FFP2- eller KN95-type - og begge parter samtidig har placeret deres mundbind korrekt og tætsluttende på ansigtet - daler risikoen for smitte efter 20 minutter til noget i retning af en 1/1000. Det vil sige stort set ingen risiko for smitte. Eberhard Bodenschatz, der er forskningschef på Max Planck Instituttet i Göttingen udtaler ifølge Berlingske.

“I vores studie fandt vi, at smitterisikoen uden at bære maske er enormt høj bare efter få minutter, selv på en afstand af tre meter.”