Spis denne fødevare: Nedsætter din risiko for demens med 23 procent

Af: Amalie L.

|

28/10/2024

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En særlig type kost skulle være god for din hjerne.

Lige nu læser andre også

Tænk, hvis du kunne nedsætte din risiko for demens med op til 23 procent bare ved at justere lidt på din kost! Det lyder næsten for godt til at være sandt, men ifølge eksperter ligger nøglen til en sundere hjerne måske lige foran dig - nemlig på din tallerken.

Det skriver det britiske medie Express.

En stor undersøgelse har vist, at middelhavskosten kan hjælpe med at reducere risikoen for demens, og det er ikke uden grund. Undersøgelsen, offentliggjort i Neurology, påpeger, at personer med højere niveauer af omega-3-fedtsyrer i blodet scorer bedre på kognitive tests og har en større hippocampus – et hjerneområde der er vigtigt for hukommelsen. 

Middelhavskosten er en farverig koststil kendt for sit fokus på friske råvarer og sundt fedt. Den indebærer et væld af frugt, grøntsager, fuldkorn, sunde olier og især fed fisk som laks og makrel. 

Alzheimersforeningen i Storbritanien råder også folk til at spise fisk regelmæssigt og især de fede varianter, da de er rige på omega-3-fedtsyrer, som forskning har koblet til lavere risiko for kognitiv tilbagegang.

Dog skal man ikke tro, at omega-3 alene er mirakelmidlet, advarer Dr. Sara Imarisio, forskningschef ved Alzheimer’s Research UK. Mens de positive virkninger af omega-3 er interessante, er forskningen på området endnu ikke afsluttet. Hun påpeger dog, at de sunde valg, vi træffer gennem vores liv, er afgørende for hjernens sundhed senere hen. 

Middelhavskosten lader altså til at have en god indvirkning på din hjerne, og med den viden i bagagen, så er det måske på tide at bikse en græsk salat sammen og en skive brød dyppet i olivenolie.

Anbefalet til dig