Studie påviser: Drop dette pålæg og lev 2,5 år længere

Af: Mie M.B

|

12/05/2025

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er flere fordele ved at lade være end at blive ved

Lige nu læser andre også

Hvis du elsker spegepølse og kødpålæg, er der dårlig nyt fra forskningsverdenen. Et nyt europæisk studie viser, at bare en lille ændring i dine madvaner kan forlænge dit liv med flere år – og samtidig skåne sundhedsvæsenet for milliarder. Det fortæller Sosialnytt.

Undersøgelsen, udført af forskere fra Vrije Universiteit Amsterdam og offentliggjort i Nature Food, kobler spisevaner med helbredsdata og fremtidige sundhedsscenarier. Resultaterne er klare: Forarbejdet og rødt kød – som pølser, bacon, hamburgere og pålæg – er tæt forbundet med øget risiko for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og slagtilfælde.

For mænd, der begynder at skære ned fra 50-årsalderen, er der op til 2,5 års ekstra sundt liv at hente. Kvinder kan i gennemsnit få 1 år og 7 måneder i bedre helbredstilstand.

Men det handler ikke kun om at undgå sygdom. Hvis en hel befolkning ændrer kostvaner, kan samfundet skære op mod 20 procent af fremtidige sygdomstilfælde væk frem mod 2050. Det betyder færre hospitalsbesøg, lavere medicinforbrug og en kæmpe lettelse for et presset sundhedsvæsen.

Forskerne opfordrer nu regeringer til at gøre sund mad billigere og mere tilgængelig. De foreslår lavere moms på frugt og grønt – og til gengæld højere afgifter på forarbejdet kød. Erfaringerne viser dog, at pris alene ikke er nok. Der skal også mere information, mærkning og synlighed til, før vaner ændres.

Professor Frank B. Hu fra Harvard siger det klart: "Vi siger ikke, at alle skal være vegetarer. Men der er klare fordele ved at erstatte noget af det røde kød med plantebaseret mad."

Det behøver altså ikke være alt eller intet. En pølse mindre kan faktisk gøre en forskel – både for dig og for Danmark.

Anbefalet til dig